Grillowane szparagi w boczku na grillowym ruszcie
Canva.com

Grillowane zielone szparagi w boczku — poezja wiosennego smaku

Połączenie młodych, delikatnych szparagów i chrupiącego boczku to zestaw idealny. Taki przysmak możemy w prosty sposób przygotować na grillu. Danie z pewnością urozmaici menu kolacji z rusztu i przypadnie do gustu naszym gościom.
Reklama

Grillowane szparagi w chrupiącym boczku — gwiazdy kolacji na ciepło

Takie danie możemy przygotować tylko wiosną, kiedy dostępne są młode, zielone szparagi. Delikatne łodygi o aksamitnym smaku, zawinięte w chrupiący boczek i pachnące delikatnie dymem to prawdziwe “niebo w gębie”. Do przygotowania tego specjału potrzebujemy jedynie szparagi, cienko pokrojony boczek i ruszt. Niestety nie wszyscy mogą cieszyć się grillowaniem na świeżym powietrzu i przygotować pyszne szparagi, na szczęście jest na to sposób. To danie możemy upiec na ruszcie w domowym piekarniku lub na patelni grillowej. Zabraknie wówczas cudownego aromatu dymu, ale szparagi w boczku i tak będą pyszne!

Grillowane zielone szparagi w boczku — składniki

  • 1 pęczek młodych szparagów zielonych

  • tyle cienkich plasterków boczku ile jest szparagów

  • sól i świeżo mielony pieprz

  • 2 łyżki oliwy

Przygotowanie szparagów z grilla w boczku

  1. Szparagi na kilka minut wrzucamy do dużej miski z zimną wodą i bardzo dokładnie płuczemy. Na chwilę zostawiamy łodygi w wodzie i czekamy, aż opadnie piasek. Delikatnie wyjmujemy z wody i osuszamy papierowym ręcznikiem.

  2. Odłamujemy lub odcinamy zdrewniałe końce łodyg i każdego szparaga doprawiamy solą oraz pieprzem. Następnie zawijamy w plasterek boczku. Jeżeli szparagi są bardzo drobne, możemy zawijać po 2 sztuki w jeden plasterek. Lekko smarujemy oliwą, aby porcje nie przywierały do rusztu. 

  3. Grilla rozpalamy do białego żaru. Szparagi zawinięte w boczek układamy na kratce grilla, tak aby kłosy były zwrócone na zewnątrz, gdzie temperatura jest nieco niższa. Pieczemy ok. 5 do 6 minut, odwracając je co minutę.

Zielone szparagi grillowane w boczku
Canva.com

Z czym podawać szparagi z boczkiem?

Upieczone szparagi w boczku najlepiej podawać z delikatnym sosem jogurtowym, który nie stłumi smaku szparagów. Świetny będzie także sos holenderski lub sos maltański. Smacznego!

Reklama
Autor - Miranda Ekiert
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.ekiert@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama