Grillowane zielone szparagi w boczku — poezja wiosennego smaku
Do przeczytania w ok. 2 min.
Grillowane szparagi w chrupiącym boczku — gwiazdy kolacji na ciepło
Takie danie możemy przygotować tylko wiosną, kiedy dostępne są młode, zielone szparagi. Delikatne łodygi o aksamitnym smaku, zawinięte w chrupiący boczek i pachnące delikatnie dymem to prawdziwe “niebo w gębie”. Do przygotowania tego specjału potrzebujemy jedynie szparagi, cienko pokrojony boczek i ruszt. Niestety nie wszyscy mogą cieszyć się grillowaniem na świeżym powietrzu i przygotować pyszne szparagi, na szczęście jest na to sposób. To danie możemy upiec na ruszcie w domowym piekarniku lub na patelni grillowej. Zabraknie wówczas cudownego aromatu dymu, ale szparagi w boczku i tak będą pyszne!
Grillowane zielone szparagi w boczku — składniki
1 pęczek młodych szparagów zielonych
tyle cienkich plasterków boczku ile jest szparagów
sól i świeżo mielony pieprz
2 łyżki oliwy
Przygotowanie szparagów z grilla w boczku
Szparagi na kilka minut wrzucamy do dużej miski z zimną wodą i bardzo dokładnie płuczemy. Na chwilę zostawiamy łodygi w wodzie i czekamy, aż opadnie piasek. Delikatnie wyjmujemy z wody i osuszamy papierowym ręcznikiem.
Odłamujemy lub odcinamy zdrewniałe końce łodyg i każdego szparaga doprawiamy solą oraz pieprzem. Następnie zawijamy w plasterek boczku. Jeżeli szparagi są bardzo drobne, możemy zawijać po 2 sztuki w jeden plasterek. Lekko smarujemy oliwą, aby porcje nie przywierały do rusztu.
Grilla rozpalamy do białego żaru. Szparagi zawinięte w boczek układamy na kratce grilla, tak aby kłosy były zwrócone na zewnątrz, gdzie temperatura jest nieco niższa. Pieczemy ok. 5 do 6 minut, odwracając je co minutę.
Z czym podawać szparagi z boczkiem?
Upieczone szparagi w boczku najlepiej podawać z delikatnym sosem jogurtowym, który nie stłumi smaku szparagów. Świetny będzie także sos holenderski lub sos maltański. Smacznego!