Grillowany pstrąg z pietruszką — szybko, smacznie, elegancko
Do przeczytania w ok. 2 min.
Pstrąg — król kolacji z grilla
Pstrąg, ryba pochodząca z polskich hodowli, to jedna z najpopularniejszych i najsmaczniejszych propozycji na grilla. Możemy grillować go na ruszcie, w papilotach, w folii aluminiowej, a także wędzić na ciepło — w grillach z wędzarnią. Do tej pysznej ryby świetnie pasują sałatki z warzyw sezonowych, sałatka ziemniaczana, świeże pieczywo i wszelkie zimne sosy jogurtowe oraz masełka smakowe.
Grillowany pstrąg z pietruszką
W naszym przepisie na grillowanego pstrąga ryba swój aromat zawdzięcza pietruszce. Jednak nie musimy ograniczać się jedynie do pietruszkowej natki. Do ryby możemy dołożyć gałązki świeżego koperku, rozmaryn, świeże liście laurowe, kilka listków świeżej mięty, estragon lub młode listki selera. Zioła, które dodajemy do pstrąga, nie mogą zdominować jego smaku, a jedynie go podkreślić i wydobyć. Podając pstrąga, przeważnie każdemu z gości podajemy rybę w całości.
Pstrąg z grilla — składniki
4 pstrągi (po ok. 400 g każdy)
2 cytryny (sok z jednego owocu, kilka pasków skórki, drugi pokrojony w ósemki do podania)
8 gałązek świeżej natki pietruszki
2 łyżki miękkiego masła
sól i biały pieprz
Przygotowanie grillowanego pstrąga z pietruszką
Pstrągi myjemy pod bieżącą wodą. Jeżeli ryby nie są otwarte, przecinamy je po stronie brzucha i patroszymy. Dopiero po usunięciu wnętrzności dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
Tak przygotowane ryby nacinamy ukośnie po zewnętrznej stronie, posypujemy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z jednej cytryny. Odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce.
Tuż przed ułożeniem ryb na ruszcie do środka każdego pstrąga układamy po dwie gałązki pietruszki, pasek skórki z cytryny, delikatnie solimy mięso i dodajemy odrobinę białego pieprzu oraz po pół łyżeczki masła.
Resztę masła topimy i smarujemy nim ryby. Tak przygotowane układamy w specjalnych koszyczkach (kratkach) do grillowania ryb.
Ryby układamy na rozgrzanym grillu i pieczemy ok. 12 - 15 minut z każdej strony. Dzięki grillowaniu bez tacki i papieru o pieczenia skórka ryby będzie niezwykle chrupiąca. Pod koniec pieczenia na węgle grilla możemy wrzucić kilka gałązek aromatycznych ziół.
Pstrąga podajemy z cząstkami świeżej cytryny, posypanego posiekaną natką pietruszki.
Jak poznać, że pstrąg jest dobrze upieczony?
Jeżeli ryba była świeża i dobrze upieczona, bez problemu możemy oddzielić mięso od ości i kręgosłupa. Z dobrze upieczonej ryby cały szkielecik możemy usunąć w całości.