Soczysty łosoś z grilla z masłem ziołowym. Wytrawna ryba z rusztu
Do przeczytania w ok. 2 min.
Łosoś surowy, wędzony, czy grillowany - w każdej formie smakuje doskonale i jest źródłem cennych składników odżywczych. W trakcie wakacji trudno nam sobie wyobrazić, aby nie przyrządzić go chociaż raz na ruszcie z dodatkiem pysznego masełka ziołowego.
Dlaczego warto jeść łososia?
Łosoś to jedna z tych ryb, którą coraz chętniej kładziemy na talerzu - na śniadanie, obiad, kolację oraz jako przekąskę. Ta ryba jest bardzo delikatna w smaku i ma wiele korzyści dla naszego zdrowia. Nie każdy wie, że regularne spożywanie odpowiedniej porcji łososia w diecie ochroni nasze serce oraz układ krążenia.
Dodatkowo, oleje zawarte w rybie wspierają funkcjonowanie mózgu, jak i narządów wewnętrznych. Panie z pewnością ucieszą się na wieść, że olej łososia wpływa pozytywnie na piękną skórę, paznokcie oraz włosy.
Sekretem łososia są wielonasycone kwasy tłuszczone Omega-3. Ich wpływ na nasze zdrowie jest wyjątkowy. Tłuste ryby morskie są bogate w olej, który ma znaczenie dla utrzymania mózgu w znakomitej formie. Witamina E zawarta w ekstrakcie z oleju zwiększa aktywność białek w organizmie, a witamina D - wspiera trwałość naszych kości.
Przepis na pysznego łososia z grilla
Składniki potrzebne do przygotowania pysznej ryby z grilla to:
- 6 porcji fileta z łososia
- sól, pieprz
- sok z 1 cytryny
Delikatne masełko ziołowe do łososia przygotujemy z poniższych składników:
- 6 łyżek miękkiego masła
- 4 łyżeczki posiekanego koperku
- 4 łyżeczki posiekanych lisków mięty
- 3 ząbki rozdrobnionego czosnku
Przygotowanie ryby na grilla jest banalnie proste. Filety z łososia myjemy, osuszamy i skrapiamy delikatnie sokiem z cytryny. Całość posypujemy soą - idealna jest do tego gruba sól himalajska. Rybę grillujemy przez 5 minut z każdej strony.
W międzyczasie składniki na masło ziołowe mieszamy i formujemy baryłkę masła. Zawijamy ją w pergamin i chłodzimy, najlepiej w zamrażalce. Gotowego łososia z rusztu podajemy z masełkiem oraz pysznymi warzywami z grilla lub sałatką colesław.