Hit! Placki z gotowanych ziemniaków!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Placki z gotowanych ziemniaków — proste i smaczne
To danie robi się bardzo łatwo. Tak przyrządzone placki są delikatniejsze w smaku niż te z surowych ziemniaków, ale nadal smakują obłędnie.
Jeżeli przygotujesz zbyt dużą ilość tej potrawy (chociaż to niemal niemożliwe, wszystko od razu zostanie zjedzone), spokojnie możesz je zamrozić.
Składniki na placki z gotowanych ziemniaków
Przyprawy możesz dowolnie modyfikować, zamiast słodkiej papryki świetnie sprawdzi się ostra. Możesz dodać trochę więcej cebuli.
- 0,5 kg ziemniaków
- 2 małe cebule
- 2 małe jajka
- 1 łyżka mąki
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- olej
Jak krok po kroku zrobić placki z gotowanych ziemniaków
Cebulę trzeba obrać i drobno pokroić. Następnie powinno zeszklić się ją na patelni, trzeba jednak pilnować, żeby jej nie przypalić. Następnie powinno się ją porządnie przestudzić.
Ziemniaki też powinny zostać wcześniej ugotowane i schłodzone. Można pognieść je widelcem, przepuścić przez praskę lub zmielić. Chłodną cebulę należy połączyć z wystudzonymi ziemniakami. Następnie należy dodać jajko, mąkę i przyprawy. Kiedy uda utworzyć się w miarę jednolitą masę, trzeba podzielić ją na niewielkie kulki i spłaszczyć je porządnie.
Na sam koniec powinno się porządnie rozgrzać patelnię z olejem i smażyć na niej placki z obu stron.
Z czym można podać te pyszne placki
Najsmaczniejsze są w wersji wytrawnej, dlatego dobrze podać je na przykład z sosem grzybowym czy leczo lub kwaśną śmietaną.
Jeśli jednak chcesz, możesz spróbować zaserwować je z cukrem.