canva.com
Jabłecznik królewski - przepis na ciasto marzeń!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Jabłecznik królewski to pyszne i eleganckie ciasto, które z pewnością zachwyci każde podniebienie. Spróbuj naszego przepisu na jabłecznik królewski z bitą śmietaną na biszkopcie i zaskocz swoich gości!
Reklama
Przepis na jabłecznik królewski
Składniki:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu
- szczypta soli
- 6-7 jabłek
- 2 galaretki jabłkowe
- 500 ml śmietany kremówki
- 250 g sera mascarpone
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny
- starta czekolada do posypania
canva.com
Przygotowanie:
Biszkopt:
- Białka oddzielić od żółtek.
- Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, roztrzepać za pomocą widelca.
- Mąkę przesiać.
- Do białek dodać szczyptę soli i ubijać, stopniowo dosypując cukier. Kiedy piana będzie ubita na sztywno dodać żółtka i krótko zmiksować.
- Dosypać mąkę i zmiksować tylko do połączenia się składników.
- Formę o wymiarach 26x36 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Przelać ciasto i piec ok. 25-30 minut, do suchego patyczka.
- Wyjąć i całkowicie wystudzić.
canva.com
Jabłka:
- Jabłka obrać i pozbawić gniazd nasiennych.
- Pokroić na ósemki i w większą kostkę.
- Przełożyć do rondla i zalać szklanką wody.
- Prażyć do czasu, aż jabłka będą miękkie, ale zachowają ładny kształt kostki.
- Do gorących jabłek wsypać galaretki i wymieszać.
- Odstawić do całkowitego wystygnięcia i lekkiego stężenia.
- Tężejące jabłka wyłożyć na biszkopt i zostawić w lodówce do całkowitego stężenia.
Bita śmietana:
- Do gorącej wody dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Przestudzić.
- Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodać ser mascarpone i ubić krótko do połączenia się składników.
- Cały czas miksując wlać cienką strużką płynną żelatynę.
- Bitą śmietanę równomiernie rozsmarować na jabłkach.
- Śmietanę posypać startą na tarce czekoladę.
- Schłodzić przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc.
canva.com
Jak podawać?
Reklama
Jabłecznik królewski najlepiej podawać na zimno, po schłodzeniu w lodówce. Można go udekorować świeżymi owocami lub posypać cukrem pudrem.
Porady dotyczące przygotowania jabłecznika królewskiego
- Do ciasta można także użyć galaretki cytrynowej.
- Biszkopt można także nasączyć ponczem z ciepłej wody z cukrem i sokiem z cytryny.
Jabłecznik w królewskim wydaniu
Jabłecznik królewski z bitą śmietaną na biszkopcie to pyszne i eleganckie ciasto, które z pewnością zrobi wrażenie na Twoich gościach. Nasz przepis jest prosty i łatwy do wykonania, a efekt końcowy zachwyci każde podniebienie. Spróbuj go już dziś!
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Muffinki bananowe, które rozpływają się w ustach
Masz zbyt dojrzałe banany i nie wiesz, co z nimi zrobić? Mamy dla Ciebie idealne rozwiązanie - muffinki bananowe! To nie tylko pyszna przekąska, ale także zdrowa i sycąca. W dodatku, ich przygotowanie jest bardzo proste. Przekonaj się, jak zrobić te wilgotne, bananowe cuda, które rozpływają się w ustach!
W jakim naczyniu najlepiej upiec chleb
Wybór odpowiedniego naczynia do pieczenia chleba ma ogromne znaczenie dla ostatecznego efektu wypieku. W zależności od rodzaju chleba, który chcemy upiec, istnieje kilka różnych opcji, które warto rozważyć. W tym artykule omówimy różne rodzaje naczyń i podpowiemy, które z nich są najlepsze dla różnych rodzajów chleba.
Jabłka pod kruszonką - fit wersja!
Czy wiesz, że jabłka pod kruszonką fit to nie tylko pyszna, ale także zdrowa przekąska? W tym artykule dowiesz się, jak przygotować ten deser, jakie są właściwości zdrowotne jabłek oraz otrzymasz kilka porad dotyczących ich wyboru i przechowywania.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl