Jak odświeżyć kolor ubrań? Oto domowe sposoby bez detergentów! Wystarczą... warzywa i zioła
Do przeczytania w ok. 2 min.
Do żółtych (kurkuma)
4 litrami wrzątku zalejmy ½ szklanki kurkumy i podgrzewajmy na małym płomieniu przez kwadrans czasu. Mieszanką zalejmy ubranie. Trzymajmy je w niej choć godzinę czasu (im dłużej, tym kolor będzie intensywniejszy). Ubranie wyjmijmy, spłuczmy wodą i wysuszmy.
Do brązowych (czarna herbata)
Zagotujmy 3 litry wody. Włóżmy do niej 15 torebek czarnej herbaty i pogotujmy jeszcze 15 minut. Potem torebki wyjmijmy i wyciśnijmy. Napar przelejmy do miski i włóżmy ubranie. Niech poleży w niej 2 godziny czasu. Na koniec wyjmijmy ubranie, przepłuczmy i wysuszmy.
Do niebieskich (czerwona kapusta)
Poszatkujmy główkę czerwonej kapusty. Zalejmy 5 szklankami wody i gotujmy do momentu, aż będzie miękka i zmieni barwę na purpurową. Potem odcedźmy i wystudźmy. Do wywaru dodajmy ½ łyżeczki sody oczyszczonej (wsypujmy powoli). Barwa purpurowa zmieni się na niebieską. Dolejmy tyle wody, aby całkowicie zanurzyć w niej na przykład bluzkę.
Po godzinie wyjmijmy ją i wypłuczmy.
Do czerwonych (buraki)
Pokrójmy 6 buraków (im więcej, tym mocniejszy będzie barwnik). Zalejmy je 2 litrami wody. Gotujmy do miękkości. Odcedźmy. Do wywaru dodajmy łyżkę octu, a następnie wyłóżmy ubranie. Trzymajmy godzinę. Wyjmijmy, wypłuczmy i wysuszmy.
Dodatkowa uwaga – możemy przygotować też płukankę z cebuli. Łupiny z 5 cebul zalejmy 500 ml wody. Gotujmy do momentu, aż powstanie ciemny wywar. Dodajmy go do płukania brązowych ubrań w proporcji 3 łyżki na 3 litry wody.