Jak przechowywać truskawki? Pamiętaj o tym!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Jak przechowywać truskawki, aby nawet po kilku dniach, w trakcie których będą one leżeć gdzieś w kuchni, móc nadal cieszyć się ich soczystym pysznym smakiem i nie musieć obejść się smakiem z uwagi na nagłe pojawienie się na nich pleśni?
Ważna jest dokładna selekcja
Jeszcze przed ustaleniem właściwej metody przechowywania dla truskawek warto na pewno dokładnie je przejrzeć i zrobić im małą selekcję, od razu odrzucając owoce wyraźnie aż nadto dojrzałe, nadmiernie miękkie i z wyraźnymi plamkami lub jakimikolwiek pierwszymi zwiastunami nadchodzącej pleśni. Nie należy mieć tutaj żadnych oporów. Truskawki pozostaną dłużej świeże, jeżeli te felerne pojedyncze egzemplarze od razu zostaną od nich oddzielone i wyrzucone.
Przechowywanie truskawek w lodówce
Pozostałe okazy najbezpieczniej przechowywać w lodówce. W niskiej temperaturze przez dłuższy czas zachowają swoją świeżość, tak więc truskawki trzymane w lodówce mogą nadawać się do spożycia nawet przez dwukrotnie dłuższy czas od tych, które byłyby przechowywane na wierzchu normalnie w misce.
Owoce należy umieścić w całości jak najwyżej, czyli tam, gdzie panuje najniższa temperatura. W niektórych lodówkach najzimniej jest na samym dole, więc wtedy truskawki powinny trafić na dół, bo tylko w ten sposób zdoła się je zabezpieczyć.
Wiadomo już, jak przechowywać truskawki, ale warto jeszcze wiedzieć, że przed umieszczeniem ich w lodówce tak naprawdę nie powinno się niczego z nimi robić, czyli nie wolno wycinać z nich szypułek i tym bardziej nie wolno ich myć. Te dwie czynności należy wykonać dopiero w momencie, w którym będzie się chciało wykorzystać owoce, czyli będzie się przygotowywać z nich jakiś deser albo postanowi się zjeść je prosto z miseczki.