Jak przygotować domowe, wegańskie sushi z awokado i marchewką?
Do przeczytania w ok. 2 min.
Wegańskie sushi - składniki
Do przygotowania tej potrawy potrzebne nam będą następujące składniki: 1 kostka tofu naturalnego, 2 łyżki octu jabłkowego lub balsamicznego, 2 łyżki sosu sojowego jasnego, 1 łyżeczka syropu klonowego, szczypta ostrej papryki, 2 szklanki ryżu do sushi, 1 litr (1000 ml) wody, szczypta soli, 1 średnia marchewka, 1 ogórek, 1 awokado, 4 arkusze glonów nori, 50 g marynowanego imbiru.
Jak zrobić pyszne wege rolki?
Przygotowanie – zamarynujmy tofu: pokrójmy je na cienkie paski, przenieśmy do miseczki i dodajmy sos sojowy, ocet, syrop klonowy i ostrą paprykę. Delikatnie wymieszajmy. Znów ryż dokładnie opłuczmy pod bieżącą wodą. Zalejmy wodą i dodajmy sól. Gotujmy 10-11 minut, następnie przykryjmy i zostawmy pod przykryciem do momentu, aż wchłonie wodę i zmięknie.
Zostawmy do ostygnięcia. Marchewkę i ogórka pokrójmy w bardzo cienkie słupki.
Awokado przekrójmy na pół, usuńmy pestkę i wyciągnijmy miąższ. Pokrójmy je wraz z tofu w słupki. Następnie przygotujmy matę do zwijania sushi (lub zwijaną w rulon podkładkę z kuchenną) z arkuszem nori. Na całej powierzchni nori rozprowadźmy cienką warstwę ryżu. Ułóżmy po kilka kawałków marchewki, ogórka, awokado i tofu w dolnej części arkusza z ryżem. Zwilżmy lekko dłonie i zawijajmy sushi w rulon w kierunku od siebie, dociskając, by warzywa i tofu nie wypadały. Każdą rolkę pokrójmy na kawałki o szerokości około 2 cm. Podawajmy z marynowanym imbirem.