Awokado sushi
Canva.com

Jak przygotować domowe, wegańskie sushi z awokado i marchewką?

Znasz kogoś, kto uwielbia sushi w wersji wege? Mamy dla Ciebie prosty przepis na rolki z awokado i marchewką. Są po prostu przepyszne i każdy powinien chociaż raz spróbować sushi w takiej wersji!
Reklama

Wegańskie sushi - składniki

Do przygotowania tej potrawy potrzebne nam będą następujące składniki: 1 kostka tofu naturalnego, 2 łyżki octu jabłkowego lub balsamicznego, 2 łyżki sosu sojowego jasnego, 1 łyżeczka syropu klonowego, szczypta ostrej papryki, 2 szklanki ryżu do sushi, 1 litr (1000 ml) wody, szczypta soli, 1 średnia marchewka, 1 ogórek, 1 awokado, 4 arkusze glonów nori, 50 g marynowanego imbiru.

Jak zrobić pyszne wege rolki?

Awokado sushi
Canva.com

Przygotowanie – zamarynujmy tofu: pokrójmy je na cienkie paski, przenieśmy do miseczki i dodajmy sos sojowy, ocet, syrop klonowy i ostrą paprykę. Delikatnie wymieszajmy. Znów ryż dokładnie opłuczmy pod bieżącą wodą. Zalejmy wodą i dodajmy sól. Gotujmy 10-11 minut, następnie przykryjmy i zostawmy pod przykryciem do momentu, aż wchłonie wodę i zmięknie.

Reklama

Zostawmy do ostygnięcia. Marchewkę i ogórka pokrójmy w bardzo cienkie słupki.

Awokado przekrójmy na pół, usuńmy pestkę i wyciągnijmy miąższ. Pokrójmy je wraz z tofu w słupki. Następnie przygotujmy matę do zwijania sushi (lub zwijaną w rulon podkładkę z kuchenną) z arkuszem nori. Na całej powierzchni nori rozprowadźmy cienką warstwę ryżu. Ułóżmy po kilka kawałków marchewki, ogórka, awokado i tofu w dolnej części arkusza z ryżem. Zwilżmy lekko dłonie i zawijajmy sushi w rulon w kierunku od siebie, dociskając, by warzywa i tofu nie wypadały. Każdą rolkę pokrójmy na kawałki o szerokości około 2 cm. Podawajmy z marynowanym imbirem.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama