Wegańskie sushi to hit na imprezach. Jak przygotować ekspresowo pyszne rolki?
Do przeczytania w ok. 1 min.
Możliwości jest sporo, a przepisy na sushi w wersji roślinnej mogą nas zaskoczyć swoją różnorodnością. Oto przepis na warzywne sushi, które każdemu z nas powinno przypaść do gustu.
Jakie składniki musimy przygotować?
- pół szklanki ryżu;
- szklanka wody;
- łyżka soku z buraka;
- upieczony burak (1 sztuka);
- marchew (1 sztuka);
- pół awokado;
- cebula dymka (3 sztuki);
- ćwiartka mango;
- liście jarmużu (garść);
- 5 arkuszy nory;
- sos sojowy.
Jak powstaje wegańskie sushi?
Przepis jest bardzo prosty.
Na początek należy ugotować ryż, dodając do niego sok z buraka oraz odrobinę soli. W międzyczasie można przygotować pozostałe składniki, krojąc je na małe paski. Gdy wszystkie składniki będą przygotowane, należy rozłożyć na stole arkusz nori, nałożyć na niego warstwę ryżu i pokrojonych warzyw, a następnie zawinąć w rulon. Gdy rolka będzie gotowa, należy pokroić ją na małe kawałki. Na sam koniec wystarczy skropić je sosem sojowym lub posypać sezamem. Gotowe sushi warzywne wygląda wspaniale, świetnie smakuje i jest zdrowe, zatem możemy cieszyć się jego smakiem bez ograniczeń.