Jak przyrządzić zapiekane jajka w boczku? To hit na Wielkanoc!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Przygotowanie pieczarek
Kuchenną pracę rozpocznij od przygotowania pieczarek. Kilka większych lub kilkanaście mniejszych pieczarek umyj, oczyść i wytrzyj na ręczniku papierowym. Pokrój je w bardzo drobną kosteczkę i to samo zrób z jedną małą cebulą (białą lub żółtą). Pieczarki z cebulą przysmaż na łyżce oliwy z oliwek. Po kilku minutach warzywa zaczną puszczać wodę, więc poczekaj do momentu, w którym ta woda całkowicie odparuje, cebula się zeszkli, a pieczarki pięknie przyrumienią.
Foremki i farsz
Do wykonania zapiekanych jajek w boczku potrzebujesz specjalnych foremek na babeczki. Wyłóż je na formę do pieczenia albo zwykłą blachę i nasmaruj porządnie masłem klarowanym lub oliwą z oliwek. Teraz w każdej takiej foremce na babeczkę umieść po jednym plasterku zwykłego boczku.
Musisz dosłownie owinąć nim formę od środka, tak jak gdyby chciało się zakryć jej powierzchnię.
Spód i jajka
W jakiej temperaturze piec?
Zapiekane jajka w boczku umieść w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C i piecz przez piętnaście minut. Po tym czasie białko powinno być już w pełni ścięte, ale oczywiście jego stan warto sprawdzić, by w razie potrzeby wydłużyć czas pieczenia - np. o kolejne pięć minut.