eklerki z kremem
Canva.com

Ekspresowe eklerki z ajerkoniakiem - zrobisz je szybko, a smak zapamiętasz na długo

Eklerki kojarzą nam się z eleganckim deserem podawanym na wyjątkowe okazje. W teorii to podłużne ciastka przekładane kremem oraz oblane polewą. Zarówno smak kremu, jak i polewy może być dowolny, zatem deser ten możemy przyrządzić w wielu wariantach. Podstawowa receptura na ciasto wymaga zastosowania zaledwie kilku prostych składników.
Reklama

Krem możemy przygotować z rozmaitych składników: może on mieć waniliowy lub budyniowy smak. Wersja z dodatkiem ajerkoniaku sprawi, że nasze ciastka będą bardziej wykwintne. Domowe wypieki są zawsze pozbawione konserwantów, sztucznych barwników czy nadmiaru cukru - właśnie dzięki temu smakują wyjątkowo pysznie. Wersja z alkoholem przeznaczona jest dla dorosłych gości, a dzieciom możemy przygotować eklerki z budyniem albo kremem owocowym. Przygotowanie ciastek z poniższego przepisu jest bardzo łatwe - zarówno jeśli chodzi o ciasto, jak i krem z ajerkoniakiem.

Składniki na pyszne eklerki

  • Na ciasto wykorzystamy: szklankę mąki, 100 g masła, pięć dużych jajek, szklankę wody, pół łyżeczki proszku do pieczenia.
  • Do przyrządzenia kremu będą nam potrzebne: dwie szklanki śmietany kremówki 30%, pięć łyżek ajerkoniaku oraz dwie łyżeczki cukru.

Przygotowanie eklerek z ajerkoniakiem

  1. W garnku zagotowujemy wodę z masłem, wsypujemy mąkę. Całość gotujemy energicznie mieszając tak, żeby ciasto było zbite w kulkę i odchodziło od ścian garnka. Studzimy.
  2. Do zimnej masy wbijamy jajka, cały czas ubijając mikserem. Potem wsypujemy proszek do pieczenia i całość dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do szprycy cukierniczej z odpowiednią końcówką (w kształcie gwiazdki) i przy jej użyciu wyciskamy na dużą blachę wyłożoną pergaminem szesnaście pasków ciasta. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez dwadzieścia pięć minut w temperaturze 200 stopni C.
  3. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy ajerkoniak. Powstałą mieszankę przekładamy do szprycy cukierniczej z końcówką do nadziewania. Wbijamy szprycę w każde ciastko i w ten sposób je nadziewamy. Eklerki posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama