Canva
Dodajesz ten składnik do marynowania karkówki? Będzie aromatyczna i soczysta
Do przeczytania w ok. 2 min.
Czy wiesz, z czego możesz przygotować genialną marynatę? I jak upiec karkówkę, żeby była miękka i soczysta? Sprawdź, jakie są sposoby, żeby to mięso było obłędnie smaczne! Wystarczy tylko odpowiednio dobrać składniki.
Reklama
Sekretny składnik marynaty na miękką i soczystą karkówkę
Koniecznie spróbuj karkówki z szałwią! To zioło, użyte podczas marynowania, nada jej wyjątkowy smak.
Jak upiec karkówkę, żeby była miękka i soczysta — o tym musisz pamiętać!
- Pamiętaj o tym, że mięso musi być różowe, a tłuszcz powinien być biały. Unikaj czerwonej karkówki, bo jest ze starszych zwierząt.
- Kolejna rzecz to konieczna jest marynata. Im dłużej mięso będzie leżeć w marynacie, tym będzie smaczniejsze.
- I w końcu, pamiętaj o tym, żeby przed pieczeniem obsmażyć karkówkę.
Składniki na miękką i soczystą karkówkę
- 1 kg karkówki
- 2 ząbki czosnku
- 5 listków szałwii
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 5 łyżek oleju
- 1 szklanka bulionu
- 2 cebule
Canva
Jak upiec karkówkę, żeby była miękka i soczysta — przepis krok po kroku
- Szałwię posiekaj.
- Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Wymieszaj 4 łyżki oleju, miód, sok cytrynowy, szałwię, musztardę, czosnek.
- Umyj karkówkę. Osusz. Pokrój na grube plastry i lekko je rozbij.
- Natrzyj mięso marynatą na 12 godzin.
- Usuń marynatę z mięsa i delikatniej je obsmaż na 1 łyżce rozgrzanego oleju.
- Cebulę pokrój w piórka.
- Wrzuć mięso z cebulą do żaroodpornego naczynia i polej podgrzanym bulionem.
- Piecz w 180 stopniach Celsjusza przez 45-65 minut.
Z czym podawać karkówkę?
Najlepiej smakuje z gotowanymi ziemniakami i surówką. Możesz też podać do niej kluski, frytki i pieczone warzywa.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Czy szałwia w ciąży jest bezpieczna? - Odpowiadamy na najczęstsze pytania
Wiele kobiet w ciąży zastanawia się, czy mogą spożywać szałwię i czy jest to bezpieczne dla ich dziecka. Szałwia jest ziołem o wielu właściwościach zdrowotnych, ale istnieje pewne ryzyko związane z jej spożywaniem w ciąży. Dowiedz się więcej na ten temat i otrzymasz odpowiedzi na najczęstsze pytania dotyczące szałwii w ciąży.
Pijesz herbatę szałwiową? Jeśli nie, to żałuj
Szałwia jest ziołem znanym od wieków ze względu na swoje lecznicze właściwości oraz charakterystyczny smak i aromat. W tym artykule przyjrzymy się niektórym z głównych właściwości herbaty szałwiowej, które sprawiają, że jest ona popularnym napojem w wielu kulturach na całym świecie.
Nie dajesz rady już z nadmierną potliwością? Ten napar pomoże
Szałwia (Salvia officinalis) to zioło o charakterystycznym zapachu i silnych właściwościach zdrowotnych. Wykorzystywana od wieków w medycynie naturalnej i kulinariach, szałwia jest popularna zarówno ze względu na swój smak, jak i na wiele korzyści, jakie może przynieść dla zdrowia.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl