Jak zagęścić sos do mięsa? Sprawdzone patenty babci
Do przeczytania w ok. 2 min.
Bez sosów niektóre dania na pewno nie byłyby aż tak smaczne. Pasują one do przeróżnych mięs, ryb, a także samych makaronów, kasz i ryżu. Przygotowywane są na tysiące sposobów, choć najpopularniejsze wśród nich są ich wersje klasyczne, znane ludziom od lat, takie jak sosy pomidorowy, grzybowy oraz śmietanowy czy też koperkowy.
Czym zagęścić sos szybko i dobrze?
Zazwyczaj sosy zagęszcza się po prostu samą mąką. Można przygotować z niej zasmażkę, ale nie jest to wcale konieczne, a bywa niepotrzebne, zwłaszcza jeśli nie chce się wprowadzać do sosu dodatkowych kalorii, by nie był on aż tak bardzo tłusty, kaloryczny i zarazem mało dietetyczny. Zagęszczając sos samą mąką, należy uważać na to, aby jej nie zważyć. Mąkę powinno się połączyć najpierw z niewielką ilością sosu lub letniej wody w oddzielnym naczyniu, a gdy już nie będzie w niej żadnych grudek, masę przelać do sosu ustawionego na kuchence i podgrzać go delikatnie na małym lub średnim ogniu, aż połączy się z mąką i zostanie idealnie zagęszczony.
Babciny sposób na gęsty sos
A czym zagęścić sos, w przypadku gdy nie myśli się o jego kaloryczności i dąży się wyłącznie do osiągnięcia jego jak najlepszego smaku? W takim wypadku trudno wyobrazić sobie lepszy wyrób do zagęszczenia od klasycznej zasmażki, która przy okazji nada potrawie wyjątkowego smaku. Zasmażkę przygotowuje się z mąki i masła, najpierw rozpuszczając ze dwie łyżki masła w rondelku lub na patelni, a zaraz potem łącząc je z dokładnie taką samą ilością mąki pszennej i lekko z nią podgrzewając. Zasmażka powinna uzyskać rumiany kolor i przyjemny zapach. Wtedy właśnie dodaje się ją bezpośrednio do sosu i wraz z nim miesza.