kebab
canva.com

Sos do kebaba - poznaj sekret który zmienia to danie! [2 przepisy]

Sos do kebaba to dodatek, bez którego trudno sobie wyobrazić to danie. Choć w kebabie najważniejsza jest miękka i soczysta wołowina oraz świeże warzywa, to to właśnie sos stanowi o jego charakterze i smaku.
Reklama

Przepisy na sos do kebaba

Sos jogurtowo-czosnkowy z dodatkiem mięty

  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 1/2 opakowania serka typu Bieluch
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanej mięty
  • sól i pieprz do smaku

Przeciśnij czosnek przez praskę, a następnie wymieszaj wszystkie składniki w misce. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Odstaw sos na kilka godzin w lodówce, żeby smaki się przegryzły. Podawaj do kebaba z dodatkiem warzyw i sałaty.

Sos ostry z sambalem i papryką jalapeno

  • 3 papryki jalapeno
  • 1/2 szklanki oleju
  • sok z 1/2 limonki
  • sól i cukier do smaku
Reklama

Papryki jalapeno umyj i osusz. Usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj z olejem, sokiem z limonki oraz solą i cukrem do smaku. Odstaw sos na kilka godzin, żeby smaki się przegryzły. Podawaj do kebaba z dodatkiem sałaty, pomidora i cebulihttps://zaradnakobieta.pl/cebula-przewodnik-po-wlasciwosciach-i-zastosowaniu-w-diecie-i-kosmetyce-1677157876.

Sos lagodny

Dla miłośników łagodniejszych smaków polecamy sos lagodny. Wystarczy wymieszać majonez, ketchup, jogurt naturalny, zioła prowansalskie oraz sól i pieprz do smaku. Słodka papryka nada sosowi delikatny smak, a koper dodatkowo go urozmaici.

kebab
canva.com

Idealny sos do kebaba? Poznaj kilka trików!

Reklama

Oto kilka porad, które warto wziąć pod uwagę, przygotowując sos do kebaba:

  • Wszystkie składniki najlepiej mieszać dokładnie i zostawić na kilka godzin, żeby się przegryzły.
  • Jeśli nie przepadasz za ostrością, lepiej unikać bardzo pikantnych papryczek chili - warto zacząć od mniej ostrych odmian.
  • Jogurt naturalny w sosie jogurtowo-czosnkowym można zastąpić greckim jogurtem - będzie bardziej gęsty i kremowy.
  • Sos do kebaba doskonale komponuje się nie tylko z mięsem, ale także z warzywami, takimi jak pomidory, ogórki, sałata.
  • Jeśli chcesz uniknąć kalorycznych dodatków, warto zrezygnować z majonezu i zastąpić go jogurtem lub kwaśną śmietaną.
  • Do sosu do kebaba warto dodać świeże zioła, np. natkę pietruszki, kolendrę lub miętę - dodadzą one sosowi świeżości i aromatu.
Reklama
Autor - Magda Czarnota
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.czarnota@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama