Sos do kebaba - poznaj sekret który zmienia to danie! [2 przepisy]
Do przeczytania w ok. 2 min.
Przepisy na sos do kebaba
Sos jogurtowo-czosnkowy z dodatkiem mięty
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 1/2 opakowania serka typu Bieluch
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanej mięty
- sól i pieprz do smaku
Przeciśnij czosnek przez praskę, a następnie wymieszaj wszystkie składniki w misce. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Odstaw sos na kilka godzin w lodówce, żeby smaki się przegryzły. Podawaj do kebaba z dodatkiem warzyw i sałaty.
Sos ostry z sambalem i papryką jalapeno
- 3 papryki jalapeno
- 1/2 szklanki oleju
- sok z 1/2 limonki
- sól i cukier do smaku
Papryki jalapeno umyj i osusz. Usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj z olejem, sokiem z limonki oraz solą i cukrem do smaku. Odstaw sos na kilka godzin, żeby smaki się przegryzły. Podawaj do kebaba z dodatkiem sałaty, pomidora i cebulihttps://zaradnakobieta.pl/cebula-przewodnik-po-wlasciwosciach-i-zastosowaniu-w-diecie-i-kosmetyce-1677157876.
Sos lagodny
Dla miłośników łagodniejszych smaków polecamy sos lagodny. Wystarczy wymieszać majonez, ketchup, jogurt naturalny, zioła prowansalskie oraz sól i pieprz do smaku. Słodka papryka nada sosowi delikatny smak, a koper dodatkowo go urozmaici.
Idealny sos do kebaba? Poznaj kilka trików!
Oto kilka porad, które warto wziąć pod uwagę, przygotowując sos do kebaba:
- Wszystkie składniki najlepiej mieszać dokładnie i zostawić na kilka godzin, żeby się przegryzły.
- Jeśli nie przepadasz za ostrością, lepiej unikać bardzo pikantnych papryczek chili - warto zacząć od mniej ostrych odmian.
- Jogurt naturalny w sosie jogurtowo-czosnkowym można zastąpić greckim jogurtem - będzie bardziej gęsty i kremowy.
- Sos do kebaba doskonale komponuje się nie tylko z mięsem, ale także z warzywami, takimi jak pomidory, ogórki, sałata.
- Jeśli chcesz uniknąć kalorycznych dodatków, warto zrezygnować z majonezu i zastąpić go jogurtem lub kwaśną śmietaną.
- Do sosu do kebaba warto dodać świeże zioła, np. natkę pietruszki, kolendrę lub miętę - dodadzą one sosowi świeżości i aromatu.