Pęk mniszka lekarskiego na desce do krojenia.
Canva

Chwast? Zrób z niego zdrowy syrop. Tylko nie pomyl go z mleczem!

Codziennie mijasz miejsca, gdzie wyrasta. Czy masz pojęcie, jaki jest zdrowy? Jedni traktują go jak zwykły chwast, inni świadomi jego niesamowitych właściwości — korzystają. Sprawdź, jak zrobić miód z mniszka lekarskiego
Reklama

Mniszek lekarski — zdrowy chwast

Dla wielu to tylko irytująca roślina zaśmiecająca trawnik. Część osób zdaje sobie jednak sprawę z jego leczniczych właściwości. Może on pomóc w łagodzeniu bólu gardła, łagodzi kaszel, działa wirusobójczo i przeciwzapalnie. Dodatkowo działa moczopędnie.

Jak odróżnić mniszek lekarski od mlecza

Dlaczego to ważne, żeby nie pomylić mniszka lekarskiego z mleczem? Przyczyna jest prosta, mniszek jest bardzo zdrowy, a mlecz może zaszkodzić.

Mniszek ma nie więcej niż 30 centymetrów, mlecze są większe i potrafią urosnąć do 150 centymetrów. Do tego mlecz kwitnie dopiero od czerwca w przeciwieństwie do mniszka, który rozwija się na przełomie kwietnia i maja.

Jak zrobić miód z mniszka lekarskiego

Reklama

Kiedy wyzbierasz kwiaty (oczywiście w miejscu oddalonym od autostrad, dróg, aut), połóż je w domu na papierze i zostaw na jakieś 40 minut. Dlaczego? Muszą z nich uciec robaki.

Mniszek lekarski na tle trawy.
Canva

Składniki

  • 1 garnek kwiatów
  • 2 cytryny
  • 1 litr cukru
  • 1 litr wody

Przepis

  1. Odetnij główki kwiatów.
  2. Zagotuj wodę i wrzuć do niej kwiaty.
  3. Gotuj przez kwadrans.
  4. Dodaj umyte, pokrojone cytryny.
  5. Wystudź wszystko i schowaj do lodówki na dobę.
  6. Zagotuj.
  7. Odcedź.
  8. Dodaj cukier i gotuj, aż będzie mieć konsystencję miodu.

Kiedy najlepiej zrobić miód z mniszka lekarskiego?

Mniszek kwitnie na przełomie kwietnia i maja. Kwiaty możesz zebrać kiedy chcesz, pamiętaj jednak, żeby usunąć z nich zielone części, bo będą gorzkie. W maju jest więcej zielonych części.

Ważna jest za to pora dnia, koniecznie zbieraj mniszka wtedy, kiedy jest największe słońce w ciągu dnia. Wtedy też od razu powinno się przygotować miód.

Reklama
Autor - Izabella Gaudyńska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
i.gaudynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama