Chwast? Zrób z niego zdrowy syrop. Tylko nie pomyl go z mleczem!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Mniszek lekarski — zdrowy chwast
Dla wielu to tylko irytująca roślina zaśmiecająca trawnik. Część osób zdaje sobie jednak sprawę z jego leczniczych właściwości. Może on pomóc w łagodzeniu bólu gardła, łagodzi kaszel, działa wirusobójczo i przeciwzapalnie. Dodatkowo działa moczopędnie.
Jak odróżnić mniszek lekarski od mlecza
Dlaczego to ważne, żeby nie pomylić mniszka lekarskiego z mleczem? Przyczyna jest prosta, mniszek jest bardzo zdrowy, a mlecz może zaszkodzić.
Mniszek ma nie więcej niż 30 centymetrów, mlecze są większe i potrafią urosnąć do 150 centymetrów. Do tego mlecz kwitnie dopiero od czerwca w przeciwieństwie do mniszka, który rozwija się na przełomie kwietnia i maja.
Jak zrobić miód z mniszka lekarskiego
Kiedy wyzbierasz kwiaty (oczywiście w miejscu oddalonym od autostrad, dróg, aut), połóż je w domu na papierze i zostaw na jakieś 40 minut. Dlaczego? Muszą z nich uciec robaki.
Składniki
- 1 garnek kwiatów
- 2 cytryny
- 1 litr cukru
- 1 litr wody
Przepis
- Odetnij główki kwiatów.
- Zagotuj wodę i wrzuć do niej kwiaty.
- Gotuj przez kwadrans.
- Dodaj umyte, pokrojone cytryny.
- Wystudź wszystko i schowaj do lodówki na dobę.
- Zagotuj.
- Odcedź.
- Dodaj cukier i gotuj, aż będzie mieć konsystencję miodu.
Kiedy najlepiej zrobić miód z mniszka lekarskiego?
Mniszek kwitnie na przełomie kwietnia i maja. Kwiaty możesz zebrać kiedy chcesz, pamiętaj jednak, żeby usunąć z nich zielone części, bo będą gorzkie. W maju jest więcej zielonych części.
Ważna jest za to pora dnia, koniecznie zbieraj mniszka wtedy, kiedy jest największe słońce w ciągu dnia. Wtedy też od razu powinno się przygotować miód.