Jak zrobić prawdziwe kimchi? Prosty przepis na koreańską kapustę
Do przeczytania w ok. 2 min.
Jak tradycyjnie przygotowuje się kimchi?
Danie można jeść samodzielnie, ale będzie również znakomitym dodatkiem do sałatek, zup, smażonego ryżu, potraw rybnych czy mięsnych. W Korei to danie spotkamy niemal na każdym kroku, wiele rodzin przygotowuje je w tradycyjny sposób, często przekazywany z pokolenia na pokolenie. Co ciekawe, kiedyś kamionkowe naczynia lub beczki z kimchi zakopywano w ziemi i niektórzy do dziś przyrządzają je właśnie tak.
Z czym podawać kimchi?
Prostszym sposobem jest trzymanie gotowego kimchi w lodówce. W różnych miastach i regionach Korei przyrządza się kimchi z innymi dodatkami: lokalnymi warzywami czy owocami, przyprawami, a nawet krewetkami. Będąc w Korei, koniecznie trzeba spróbować różnych rodzajów tej potrawy. Jest to danie przyrządzane zarówno w Korei Południowej, jak i w Północnej, przygotowywane najczęściej jesienią i chętnie spożywane zimą gdyż dostarcza organizmowi wielu cennych witamin.
Składniki na koreańskie kimchi
Do przygotowania kimchi będą potrzebne takie składniki jak:
- średniej wielkości kapusta pekińska,
- mała biała rzepa,
- po 30 g soli kamiennej i cukru,
- 30 g świeżego imbiru,
- 20 g czosnku,
- 80 g marchwi,
- mała cebula dymka,
- 50 g cukru (dodatkowo, na drugi dzień),
- po 50 g sosu sojowego i rybnego
- oraz 35 g chilli w płatkach.
Przepis na kimchi
- Wykonanie kimchi zacznij od dokładnego natarcia kapusty i rzepy cukrem i solą, odstaw je następnie na kilka godzin. Po tym, jak woda zacznie z nich wyciekać, zacznij mieszać i dociśnij ciężkim przedmiotem tak, aby warzywa były w niej zanurzone. Tak przygotowane wstaw na całą noc do lodówki.
- Następnego dnia przygotuj warzywa: posiekaj czosnek, imbir i cebulę dymkę, pokrój w paseczki marchewkę. Kapustę i rzepę odcedź z wody.
- Wymieszaj sos sojowy, sos rybny i chilli z cukrem i niewielką ilością wody tak, aby powstał sos o gęstej konsystencji. Sos wetrzyj w warzywa i ułóż je ciasno w naczyniu z kamionki. Kimchi przechowuj w lodówce nie dłużej niż miesiąc, możesz jeść je od razu, lub odczekać kilka dni, wówczas będzie lepsze. Smacznego! Taki jest smak kuchni azjatyckiej!