Kimchi
Canva.com

Poznaj moc sfermentowanych warzyw. Jak zrobić pikantne kimchi?

Sfermentowane warzywa o wyrazistym, pikantnym smaku w ostatnich latach szturmem wchodzą do naszych kuchni. Zdradzamy wam przepis na idealny dodatek!
Reklama

Składniki na pikantne kimchi

Kimchi
Canva.com

Czas na przygotowanie idealnego, pikantnego kimchi, które możemy wykorzystać, np. jako dodatek do obiadu.

Do przygotowania kimchi potrzebujemy:

  • 1 sztuka kapusty pekińskiej
  • 1 pęczek cebuli dymki
  • 3 sztuki marchewki
  • 1 sztuka rzodkiewki
  • 4 ząbki czosnku
  • świeży imbir
  • 1 łyżeczka sosu rybnego
  • 1 łyżeczka chili
  • 2 łyżeczki soli morskiej
  • 1 l wody

Jak przygotować warzywa na kimchi?

  1. Kapustę pekińską szatkujemy na paski - 3 cm.
  2. Przekładamy paski do miski i solimy.
  3. Całość odstawiamy na 35 minut.
  4. Kapustę po tym czasie dociskamy tłuczkiem lub w dłoniach.
  5. Pozbywamy się soku.
  6. Cebulę dymkę siekamy drobno.
  7. Marchew oraz rzodkiewkę ścieramy na tarce.
  8. Czosnek z imbirem ścieramy na tarce.
  9. Do kapusty pekińskiej dodajemy starte warzywa oraz sos rybny i chili.
  10. Wszystko energicznie mieszamy.
  11. Warzywa układamy ciasno w słoiczkach.
  12. Zalewamy je wodą z solą.
  13. Ważne, aby solanka przykryła warzywa.
  14. Zamknięte słoiki odstawiamy na minimum 21 dni, aż warzywa wydzielą gazy fermentacyjne.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama