Jak zrobić pyszny dżem morelowy z rozmarynem? Niezawodny przepis z rodzinnego domu
Do przeczytania w ok. 2 min.
Prosty przepis na dżem z moreli
Dżem morelowy z nutą rozmarynu przypomina nam smak domowych naleśników, gdy wybierałyśmy się do babci na wakacje. Delikatnie kwaśny smak, owocowy aromat i przepiękny, intensywny pomarańczowy kolor - tak właśnie wygląda lato zamknięte szczelnie w słoiczku, który aż czeka, aby go otworzyć.
Morele mają bardzo intensywny i wyraźny aromat, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby ten smak podkreślić ziołami - rozmarynem albo tymiankiem. Jeśli chcemy, aby naturalny, domowy dżem był jeszcze bardziej kwaśny, to warto dodać pomarańczę do składu. Warto wiedzieć, że dżem morelowy bardzo szybko może się przypalić, dlatego warto wybrać garnek z grubym dnem i obowiązkowo - mieszać co kilka minut.
Do przygotowania dżemu potrzebujemy kilku składników:
- 1.5 kg moreli bez pestek
- 500 g cukru
- sok z 1 pomarańczy
- 3 średnie gałązki rozmarynu
- Pokrojone morele bez pestek umieszczamy w garnku z grubym dnem. Dodajemy do niego cukier, sok z pomarańczy oraz rozmaryn - w całości lub pokrojony.
- Masę morelową doprowadzamy do wrzenia i często mieszamy. Warto także usuwać pianę i gotować przez 25 minut. Idealna temperatura dżemu to 104 stopnie Celsjusza.
- Rozmaryn usuwamy, a dżem przelewamy do gorących słoików i zakręcamy.
- Sterylizowanie słoików jest proste. Wystarczy, że postawimy słoiki w piekarniku bez pokrywek w temperaturze 120 stopni Celsjusza na 25 minut.