Kotlety sojowe na talerzu
pexels.com

Jak zrobić wegańskie schabowe? Przepis na pyszne kotlety sojowe

Są pyszne, zdrowe i przywodzą na myśl tradycyjne schabowe! Wegańskie kotlety sojowe po odpowiednim doprawieniu i przygotowaniu są pysznym posiłkiem, który smakuje nawet mięsożercom. W naszym artykule przedstawiamy sprawdzony przepis.
Reklama

Wegańskie schabowe

Jesteś weganinem lub chcesz przejść na weganizm? W takim razie musisz spróbować kotletów sojowych a'la schabowe. Idealnie sprawdzą się nie tylko na niedzielny obiad. Możesz je łączyć z pyszną mizerią z ogórków oraz ziemniaki lub z zupełnie innymi dodatkami, które przyjdą Ci do głowy. To pyszny i trafiony posiłek, który będzie smakować najbardziej zaciętym mięsożercom.

Jak zrobić kotlet sojowe?

Wegańskie kotlety schabowe to taki klasyk, który zawsze się sprawdza. Są proste i szybkie do przygotowania, dzięki czemu poradzi sobie z tym zadaniem każda osoba.

Składniki:

  • duże kotlety sojowe - 4 sztuki
  • bulion warzywny
  • jedna łyżka sosu sojowego
  • przyprawy: papryka wędzona tymianek, pieprz oraz sól
  • bułka tarta
  • sezam - opcjonalnie
  • mleko roślinne - 120 ml
  • mąka pszenna - 70 g
Reklama

Jeżeli nie udało Ci się znaleźć w sklepie dużych kotletów sojowych, możesz wykorzystać zwykłe. Zwiększ wtedy czterokrotnie ich liczbę. Ich przygotowanie jest szybkie i bardzo proste. Najpierw należy ugotować kotlety sojowe w bulionie. Po kilku minutach trzeba ją odsączyć z płynu.

Tradycyjny obiad. Na talerzu ziemniaki, kotlet i sałatka
pexels.com

Teraz przyszła pora na aromatyczną panierkę. Wymieszaj ze sobą mąkę, mleko roślinne, przyprawy, a także sos sojowy.

Reklama

Ciasto będzie dość lejące. Zanurz w nim kotlety sojowe, a później obtocz w bułce tartej. Możesz je również posypać sezamem, co doda całości wyjątkowego smaku.

Jak w przypadku tradycyjnych schabowych, sojowe kotlety również należy usmażyć. Wykorzystaj do tego neutralny olej, np. słonecznikowy. Kotlety warto smażyć kilka minut, aż uzyskasz piękny, złoty odcień. Pamiętaj o tym, żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu! To wszystko. Podawaj je z ulubionymi dodatkami.

Przepis ze strony Blendman.

Reklama
Autor - Klaudia Woźniak
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
k.pieszczynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama