Jak zrobić wegańskie schabowe? Przepis na pyszne kotlety sojowe
Do przeczytania w ok. 2 min.
Wegańskie schabowe
Jesteś weganinem lub chcesz przejść na weganizm? W takim razie musisz spróbować kotletów sojowych a'la schabowe. Idealnie sprawdzą się nie tylko na niedzielny obiad. Możesz je łączyć z pyszną mizerią z ogórków oraz ziemniaki lub z zupełnie innymi dodatkami, które przyjdą Ci do głowy. To pyszny i trafiony posiłek, który będzie smakować najbardziej zaciętym mięsożercom.
Jak zrobić kotlet sojowe?
Wegańskie kotlety schabowe to taki klasyk, który zawsze się sprawdza. Są proste i szybkie do przygotowania, dzięki czemu poradzi sobie z tym zadaniem każda osoba.
Składniki:
- duże kotlety sojowe - 4 sztuki
- bulion warzywny
- jedna łyżka sosu sojowego
- przyprawy: papryka wędzona tymianek, pieprz oraz sól
- bułka tarta
- sezam - opcjonalnie
- mleko roślinne - 120 ml
- mąka pszenna - 70 g
Jeżeli nie udało Ci się znaleźć w sklepie dużych kotletów sojowych, możesz wykorzystać zwykłe. Zwiększ wtedy czterokrotnie ich liczbę. Ich przygotowanie jest szybkie i bardzo proste. Najpierw należy ugotować kotlety sojowe w bulionie. Po kilku minutach trzeba ją odsączyć z płynu.
Teraz przyszła pora na aromatyczną panierkę. Wymieszaj ze sobą mąkę, mleko roślinne, przyprawy, a także sos sojowy.
Ciasto będzie dość lejące. Zanurz w nim kotlety sojowe, a później obtocz w bułce tartej. Możesz je również posypać sezamem, co doda całości wyjątkowego smaku.
Jak w przypadku tradycyjnych schabowych, sojowe kotlety również należy usmażyć. Wykorzystaj do tego neutralny olej, np. słonecznikowy. Kotlety warto smażyć kilka minut, aż uzyskasz piękny, złoty odcień. Pamiętaj o tym, żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu! To wszystko. Podawaj je z ulubionymi dodatkami.
Przepis ze strony Blendman.