Jak zrobić wydmuszkę z jajka na Wielkanoc
Do przeczytania w ok. 2 min.
Co to jest wydmuszka
Wydmuszka to po prostu pusta skorupka jajka, która powstaje przez “wydmuchanie” jej zawartości przez małą dziurkę. Wprawdzie wydmuszka wygląda jak jajko, ale jest pusta w środku. Stąd również określenie wydmuszka, które opisuje rzeczy pozornie atrakcyjne.
Wydmuszki możemy zrobić z jaj różnych ptaków hodowlanych. Najpopularniejsze są wydmuszki z jajek kurzych, ale do przygotowania możemy wykorzystać też jajka kacze, gęsie, a nawet… strusie.
Wydmuszki wykorzystujemy najczęściej jako wielkanocne dekoracje — przetrwają zdecydowanie dłużej niż gotowane jajka na twardo, choć są kruche, po rozbiciu nie będą brzydko pachnieć.
Możemy ozdobić je jak pisanki, oklejać koronką, zawiesić na wielkanocnym drzewku lub ułożyć w stroiku. Wydmuszki często przygotowujemy także dzieciom do szkoły lub przedszkola na zajęcia plastyczne.
Jak zrobić wydmuszkę z jajka
Do przygotowania wydmuszek potrzebujemy przede wszystkim surowego jajka oraz ostrego cienkiego szpikulca, którym zrobimy dziurkę w skorupce. Jako narzędzie może posłużyć wąski ostry nóż, nożyk do tapet lub gruba igła.
Wykonanie wydmuszki wymaga przede wszystkim delikatności. Robiąc dziurki w skorupce, musimy uważać, aby całość nie popękała. Wydmuszkę możemy przygotować na dwa sposoby — z jedną dziurką lub dwoma otworami.
Jak zrobić wydmuszkę z dwoma dziurkami
Najczęściej robimy wydmuszkę, która ma dwie dziurki na szczycie i na spodzie skorupki. Przez jedną dziurkę wdmuchujemy powietrze, a drugą wypływa zawartość jajka — czyli białko i żółtko.
W skorupce jajka robimy dwie, jak najmniejsze dziurki — dzięki nim opróżnimy jajko.
Przez jedną dziurkę do wnętrza wsuwamy patyczek do szaszłyków, wykałaczkę lub cienką słomkę i mieszamy zawartość jajka. Dzięki temu łatwiej opróżnimy skorupkę.
Zawartość wydmuchujemy do miseczki
Pustą skorupkę płuczemy pod bieżącą wodą, aby pozbyć się resztek jajka i na koniec myjemy ją płynem do mycia naczyń.
Wydmuszkę pozostawiamy do wyschnięcia.
Jak zrobić wydmuszkę z jedną dziurką
Do wykonania wydmuszki z jednym otworem potrzebujemy strzykawki lub malutkiej gruszki do irygacji.
W skorupce jajka robimy jeden otwór taki, aby zmieściła się w nim końcówka strzykawki lub gruszki.
Za pomocą patyczka do szaszłyków mieszamy zawartość jajka.
Strzykawką lub gruszką wyciągamy białko z żółtkiem.
Środek skorupki płuczemy wodą, a całą skorupkę myjemy płynem do mycia naczyń.
Wydmuszkę zostawiamy do wyschnięcia.
Teraz możemy ozdabiać nasze wydmuszki. Białko i żółtko wydmuchane z jajka oczywiście wykorzystujemy w kuchni — na przykład przygotowujemy jajecznicę lub omlet.