nalewka z wiśni

Jesienna nalewka dziadka Henia z wiśni. Oto tajemny przepis

Jesień to czas, kiedy natura obdarza nas swoimi skarbami - soczystymi owocami i aromatycznymi ziołami. Jednym z najsmaczniejszych sposobów, aby cieszyć się niesamowitymi smakami tego sezonu, jest przygotowanie domowej nalewki. A dzisiaj podzielimy się z Wami tajemnym przepisem na jesienną nalewkę dziadka Henia z wiśni, która rozgrzeje serca i podniebienia.
Reklama

Nalewki od wieków były rozpieszczającym rytuałem naszych przodków. Ich sekretem był czas i miłość, jakie wkładali w ich przygotowanie. Dziadek Henio, nasz bohater, to człowiek z pasją i z ogromnym doświadczeniem w kuchni. Jego przepis na jesienną nalewkę z wiśni został przekazany z pokolenia na pokolenie i teraz chcemy się nim z Wami podzielić.

Składniki

  • 1 kg dojrzałych wiśni
  • 500 g cukru
  • 750 ml czystego, dobrej jakości wódki
  • 1 laska wanilii
  • 3 goździki
  • Skórka otarta z jednej pomarańczy
  • Duży słoik o pojemności około 2 litrów

Przygotowanie

  1. Wiśnie dokładnie umyjemy i oczyszczamy z pestek. Możemy to zrobić tradycyjnie, rozcinając każdą wiśnię i wyjmując pestkę, ale jeśli chcemy zaoszczędzić czas, możemy też skorzystać z wykałaczek i wydłubać pestki w ten sposób.
  2. Do przygotowanego dużego słoika wkładamy oczyszczone wiśnie, a następnie dodajemy cukier.
  3. W drugim naczyniu mieszamy ze sobą wódkę, wanilię, goździki oraz skórkę otartą z jednej pomarańczy. Całą mieszankę zalewamy naszymi wiśniami.
  4. Słoik szczelnie zamykamy i delikatnie potrząsamy, aby składniki dobrze się połączyły.
  5. Umieszczamy słoik w ciepłym miejscu, najlepiej na parapecie lub w spiżarni, gdzie nasza nalewka będzie mogła odpocząć przez co najmniej 2 miesiące. Pamiętajmy, że im dłużej będziemy cierpliwie czekać, tym smak naszej nalewki będzie bardziej intensywny i zbalansowany.
  6. Co jakiś czas warto odwrócić słoik do góry nogami, aby składniki równomiernie się przemieszały.
  7. Po upływie czasu oczekiwania, nasza nalewka jest gotowa do podania! Możemy przecedzić ją przez gazę, aby pozbyć się wszelkich resztek owoców i przypraw. Po przecedzeniu możemy przełożyć ją do ozdobnych butelek i podarować naszym bliskim lub po prostu cieszyć się nią samemu.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama