Canva.com
Jesienna szakszuka. Grzyby zmienią całkowicie smak!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Szakszuka to doskonały pomysł na ciepłe, jesienne śniadanie. W naszym przepisie znajdziecie pyszny, chrupiący boczek, a także grzyby kurki, których ostatnio jest wysyp w lasach. Smacznego!
Reklama
Składniki na jesienną szakszukę
Canva.com
Szakszuka jest pyszna na śniadanie na ciepło. Dziś przygotujemy pyszne śniadanie z boczkiem, kurkami, serkiem i kolendrą. To prawdziwa bomba pełna smaków i aromatów.
Do przygotowania szakszuki potrzebujemy:
- 8 jajek
- 800 ml pomidorów
- 6 grubych plastrów boczku
- 2 cebule szalotka
- Kumin, papryka słodka wędzona, sól i pieprz do smaku
- 450 g oczyszczonych kurek
- 200 g serka koziego do smarowania
- świeża kolendra
Pyszna szakszuka krok po kroku
Zobacz także
- Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojony boczek w kostkę.
- Mięso smażymy aż się zarumieni i dodajemy posiekaną cebulkę szalotkę.
- Wszystko doprawiamy papryką wędzoną oraz kuminem.
- Całość smażymy jeszcze przez 2 minuty.
- Dodajemy posiekane kurki i doprawiamy wszystko solą oraz pieprzem.
- Nadal smażymy składniki przez 3 minuty.
- Wlewamy pomidory i dusimy wszystko, aby smaki się ze sobą połączyły.
- Wbijamy jajka. Gdy się zetną, dodajemy na wierzch kawałki koziego serka i całość solimy.
- Przed podaniem posypujemy szakszukę kolendrą lub alternatywnie natką pietruszki.
- Szakszukę podajemy z chrupiącym, świeżym chlebem.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Jak ugotować jajka na twardo żeby się dobrze obierały?
Czy zdarzyło Ci się kiedyś ugotować jajka na twardo i z trudem obierać skorupkę? Niezależnie od tego, czy przygotowujesz je na śniadanie, jako dodatek do sałatek czy tradycyjne jajka faszerowane, ważne jest, aby skorupka łatwo się odklejała. W tym artykule podpowiemy Ci kilka trików, które pomogą Ci uzyskać idealnie ugotowane jajka na twardo, które będą się dobrze obierały.
Jak sprawdzić czy jajko jest dobre?
Czy zdarzyło Ci się kiedyś rozbijać jajko do potrawy, tylko po to, aby odkryć, że jest zepsute? To naprawdę frustrujące i może zepsuć całe danie. Dlatego ważne jest, aby wiedzieć, jak sprawdzić świeżość jajka przed jego użyciem. W tym artykule podpowiemy Ci kilka prostych trików, które pozwolą Ci upewnić się, czy jajko jest dobre czy nie, bez konieczności rozbijania skorupki.
Jak przechowywać jajka?
Produkty świeże, takie jak jajka, wymagają odpowiedniego przechowywania, aby zachować swoją świeżość i zapobiec rozwojowi bakterii. W tym artykule dowiesz się, jak przechowywać jajka oraz jak długo można je przechowywać.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl