Kluski śląskie z sosem grzybowym. Klasyka kuchni śląskiej
Do przeczytania w ok. 2 min.
Kluski śląskie i sos grzybowy - składniki
Kluski śląskie są doskonałą alternatywą dla ziemniaków do obiadu. Zdarza się jednak, że nie zawsze mamy pomysł na coś pysznego. Wówczas z pomocą przychodzą kluski śląskie zatopione w sosie grzybowym. To pyszne połączenie smaków i aromatów pochodzi ze Śląska i od wielu lat cieszy się popularnością także w restauracjach.
Do przygotowania ciasta na kluski śląskie potrzebujemy:
- 140 dag ziemniaków
- 30 dag mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- sól do smaku
- 2 łyżki masła
Składniki na pyszny sos grzybowy o naturalnym smaku:
- 140 dag grzybów
- 8 łyżek masła
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżeczki suszonej bazylii
- 10 szt pomidorów suszonych
- sól oraz pieprz do smaku
Przygotowanie pysznego obiadu krok po kroku
Grzyby rozmrażamy lub gotujemy, jeśli są świeże i podsmażamy je na masełku. Po kilkudziesięciu sekundach dodajemy szklankę wody oraz pieprz i sól do smaku. Pomidorki suszone kroimy w paski i dodajemy do grzybów. Całość oprószamy bazylią. Mąkę rozmieszujemy w wodzie i dodajemy do sosu, aby się zagęścił. Gotujemy wszystko przez kilka minut.
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i ubijamy. Dodajemy do nich jajko i zagniatamy. Wyciągamy ze środka masy 1/4 i wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Ciasto powinno być delikatne i gładkie. Formujemy z niego małe kulki - 2/3 cm i odciskamy kciukiem wgłębienie na środku klusek. Do gotującej się wody wrzucamy kluseczki i gotujemy przez 5 minut.