Jesteś miłośnikiem kuchni roślinnej? Oto przepis na flaczki z boczniaków!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Przygotuj następujące składniki
- pół kilo boczniaków;
- 1,2 l wody;
- 200 ml bulionu warzywnego/grzybowego
- 60 g marchewki;
- 60 g pietruszki (korzeń);
- pęczek pietruszki;
- 200 g białej cebuli;
- 2 ząbki czosnku;
- 2 liście laurowe;
- 2 łyżki przecieru pomidorowego;
- łyżka oleju rzepakowego;
- przyprawy: musztarda sarepska, papryka, gałka muszkatołowa, majeranek, sól i pieprz.
Jak przygotować flaczki z boczniaków
Przepis na flaczki z boczniaków jest bardzo prosty, a przygotowanie tego dania nie sprawi ci większych problemów. Zacznij od dokładnego umycia grzybów i pokrojenia ich w drobne paski, następnie umyj i pokrój w słupki warzywa: pietruszkę i marchewkę. Następnie pokrój cebulę, rozgrzej w garnku olej i wrzuć do niego warzywa, grzyby, liście laurowe i czosnek.
Wszystkie te składniku duś na wolnym ogniu przez 10 minut, po czym całość zalej przygotowaną wcześniej wodą i bulionem. Do gotującej się potrawy po 20 minutach dodaj odrobinę musztardy oraz przecieru pomidorowego, a całość dokładnie wymieszaj. Gdy danie będzie gotowe, posyp je natką pietruszki i podaj na stół. Jeśli chcesz, by taki obiad był bardziej sycący, podaj flaczki z boczniaków ze świeżym pieczywem lub z chrupiącymi grzankami.