canva.com
Kalafior w panierce: Lekko i zdrowo!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Jeśli szukasz pomysłu na pyszny i zdrowy obiad, to kalafior w panierce jest doskonałym wyborem. To danie, które z pewnością przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. W tym artykule przedstawimy przepis na kalafiora w panierce oraz porady dotyczące jego przygotowania i podawania.
Reklama
Przepis na kalafiora w panierce
Składniki:
- 1 duży kalafior
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Obierz liście z kalafiora i umyj go. Następnie podziel kalafior na różyczki.
- W misce wymieszaj jajka, mąkę, sól i pieprz.
- W drugiej misce umieść bułkę tartą.
- Każdą różyczkę kalafiora obtocz w cieście, a następnie w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzej olej i smaż kalafiora na złoty kolor z każdej strony.
- Gotowe! Podawaj na ciepło.
canva.com
Jak podawać kalafiora w panierce?
Reklama
Kalafior w panierce najlepiej smakuje na ciepło, jako danie główne lub dodatek do innych potraw. Możesz podać go z ziemniakami, ryżem lub sałatką. Doskonale sprawdzi się także jako przekąska na imprezie.
Porady dotyczące przygotowania kalafiora w panierce
Aby kalafior w panierce był pyszny i chrupiący, warto zastosować kilka prostych trików:
- Przed obtoczeniem kalafiora w cieście, warto go ugotować na pół twardo lub poddusić na patelni. Dzięki temu będzie mniej twardy i łatwiej go będzie obtoczyć w panierce.
- Przed smażeniem kalafiora, należy rozgrzać olej na patelni. Dzięki temu kalafior będzie szybciej się smażył i będzie bardziej chrupiący.
- Jeśli chcesz, aby kalafior był bardziej chrupiący, możesz dodać do bułki tartej trochę płatków kukurydzianych lub płatków owsianych.
Zobacz także
Kalafior dla którego można stracić głowę
Kalafior w panierce to pyszne i zdrowe danie, które z pewnością przypadnie do gustu każdemu. Warto wykorzystać nasz przepis oraz porady, aby przygotować idealnie chrupiącego kalafiora w panierce.
Pamiętaj, że podczas smażenia lepiej jest stosować olej roślinny, który jest zdrowszy niż tłuszcze zwierzęce.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Glazurowane żeberka, które zachwycą każdego
Glazurowane żeberka to pyszne danie mięsne, które z pewnością zachwyci Twoje podniebienie. Ta kombinacja soczystego mięsa wieprzowego, słodkiego i lekko pikantnego sosu sprawia, że jest to idealna propozycja dla miłośników klasycznych smaków. W tym artykule przedstawiamy przepis na glazurowane żeberka, podpowiadamy jak je podawać oraz udzielamy kilku porad, które pomogą Ci osiągnąć perfekcyjny efekt.
Kurczak duszony: Zdrowa kuchnia prosto z serca!
Kurczak duszony to jedno z najsmaczniejszych dań, które można przygotować w domu. Jest to doskonała alternatywa dla tradycyjnego smażonego kurczaka, ponieważ duszenie pozwala zachować wilgoć i delikatność mięsa. W tym artykule przedstawiamy przepis na kurczaka duszonego, podpowiadamy jak go podawać oraz udzielamy kilku porad, które pomogą Ci osiągnąć doskonały efekt.
Co zrobić żeby indyk był soczysty?
Jeśli chcesz przygotować soczystego indyka, istnieje kilka ważnych kroków, które musisz podjąć. Poniżej przedstawiamy kilka wskazówek, które pomogą Ci osiągnąć idealną konsystencję i smak indyka.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl