Kiełbasa biała pieczona w sosie musztardowo-miodowym. Ale pycha!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Do przygotowania tej potrawy potrzebne nam będą takie oto następujące składniki:
- 2 średnie cebule,
- 2 łyżki masła klarowanego,
- 6 surowych białych kiełbas;
na sos – 1 łyżka mąki pszennej, 2 łyżki masła, 2 łyżki miodu naturalnego, 2 łyżeczki czosnku granulowanego, 2 czubate łyżki musztardy miodowej, 130 ml bulionu, nieco ponad ½ szklanki śmietany 18%, sól, mielony pieprz biały;
na podanie – świeży tymianek, kiełki lucerny, chrzan, bagietka.
Jak zrobić pyszną kiełbasę pieczoną w piekarniku?
Przygotowanie – na początek piekarnik rozgrzejmy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Znów cebule obierzmy, pokrójmy w piórka. Zeszklijmy na 2 łyżkach masła klarowanego. Następnie przełóżmy do żaroodpornego naczynia.
Rozłóżmy białe kiełbasy. Przygotujmy sos: w rondelku roztopmy masło, które następnie mieszamy z mąką pszenną. Dodajmy pozostałe składniki (miód naturalny, czosnek granulowany, musztarda miodowa, bulion, śmietana, sól, pieprz) i całość zagotujmy. Wlejmy do kiełbas. Kiełbasy pieczmy około 24-26 minut. Przewróćmy je na drugą stronę, pieczmy kolejne 20 minut. Udekorujmy kiełkami i tymiankiem. Podawajmy od razu z chrzanem i bagietką.