Kiełbasa biała przepis dziadka Staszka: Najlepsza!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Składniki kiełbasy białej według przepisu dziadka
Przepis dziadka na kiełbasę białą zawiera takie składniki, jak:
- mięso wieprzowe (łopatka, karkówka, boczek)
- mięso indyka (piersi, udziec, podudzie)
- czosnek
- majeranek
- pieprz czarny
- sól (do peklowania i przyprawy)
- wołowina gulaszowa (opcjonalnie)
Proporcje składników
W zależności od ilości kiełbasy, którą chcemy przygotować, ilość poszczególnych składników będzie się różnić. Dla 5 kg kiełbasy białej sugerowane są następujące proporcje:
- 1 kg łopatki lub/i szynki wieprzowej
- 3,5 kg karkówki wieprzowej lub/i boczku
- 1/2 kg wołowiny gulaszowej
- 6 ząbków czosnku
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżka pieprzu
- 20-22 g soli kamiennej lub morskiej na kg mięsa
- 1/2 szklanki wody
Przygotowanie kiełbasy białej według przepisu dziadka Staszka
Krok 1: Przygotowanie mięsa
Przed rozpoczęciem przygotowywania kiełbasy białej, mięso powinno być dobrze schłodzone. Następnie pokrój je na kawałki i zmiel każdy rodzaj mięsa osobno. Tłuste mięso zmiel na sitku z małymi oczkami, a chude na większych. Podczas mielenia możesz dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy – majeranek, pieprz i sól. Zmielone mięso umieść w lodówce na minimum 12 godzin, aby połączyły się smaki i aromaty mięsa i przypraw.
Krok 2: Peklowanie mięsa
Peklowanie mięsa to kolejny ważny etap w przygotowywaniu kiełbasy białej. Mięso należy posolić do peklowania (20-22 g soli kamiennej lub morskiej na kg mięsa) i odstawić do lodówki na minimum 12 godzin. Dzięki temu mięso stanie się bardziej miękkie, aromatyczne i kruche.
Krok 3: Wyrabianie masy mięsnej
Po peklowaniu mięso należy ponownie przetoczyć przez maszynkę do mielenia, tym razem na dużych oczkach. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, pieprz i zimną wodę. Wyrabiać masę mięsną przez około pół godziny, aż uzyska się jednolitą konsystencję.
Krok 4: Napełnianie jelit
Przygotowaną masę mięsną napełnij do czystych jelit. Można użyć specjalnego urządzenia do napełniania jelit, ale można również zrobić to ręcznie. Wypełnione kiełbasy owinąć w zwój i związać na końcach.
Krok 5: Gotowanie kiełbasy białej
Przygotowane kiełbasy białe gotujemy w osolonej wodzie przez około 40-50 minut. Po ugotowaniu kiełbasy należy odcedzić i ostudzić.
Jak podawać kiełbasę białą?
Kiełbasę białą można podawać na ciepło lub na zimno. W tradycyjnej polskiej kuchni często podaje się ją z kapustą, chrzanem, musztardą lub kiszonym ogórkiem. Najlepiej smakuje usmażona z cebulką na patelni.