Kiełbasa z grilla. Jak ją przygotować, by smakowała idealnie?
Do przeczytania w ok. 2 min.
Majówkowe grillowanie to już narodowa tradycja Polaków. Nasi rodacy po prostu doskonale czują się za rusztem i bardzo chętnie spędzają czas na świeżym powietrzy, rezygnując z typowego niedzielnego obiadu - rosół, kotlety i kapusta.
Ulubiony przysmak Polaków
Jeśli majówkę spędzicie na rodzinnym grillowaniu, to z pewnością na ruszcie pojawi się pyszna kiełbasa z grilla. Chociaż jej przyrządzenie wydaje się bardzo proste, to warto dobrze się przygotować przed wielkim biesiadowaniem.
Zacznijmy od zakupów. Idealna kiełbasa na grilla to ta bardziej tłusta. Warto wiedzieć, że sucha kiełbasa, zbyt uwędzona nie jest dobrym produktem na ruszt. Najważniejsze jest jednak, abyśmy zwracali uwagę na jej skład. Kiełbasa, która ma na etykietce wręcz niezliczoną ilość wzmacniaczy smaku z pewnością nie będzie ani smaczna, ani zdrowa.
Porady na idealną kiełbaskę z grilla
Wiele osób pyta, czy warto nacinać kiełbasę przed grillowaniem lub pieczeniem. Nie ma na to pytanie jednoznacznej odpowiedzi. Jeśli jednak wykonamy nacięcia, to w trakcie grillowania tłuszcz się wytopi i kiełbasa stanie się bardziej sucha. Wiele zależy od tego, czy lubimy tłuste jedzenie i bardziej soczyste, czy wręcz przeciwnie.
Kiełbasa z grilla wcale nie musi być nudna. Zawsze możecie pozwolić sobie na odrobinę szaleństwa i spróbować podać ją inaczej. Na ruszcie na pewno sprawdzą się kiełbaski białe owinięte cebulką oraz frankfurterki z boczkiem lub serem. Miłośnicy warzyw chętnie owijają także kiełbasę cukinią oraz serem. Warto wiedzieć, że możemy także kiełbasę przyprawić lub zamarynować, np. w marynacie musztardowej. Dobre przyprawy do kiełbasy z grilla to: czosnek, majeranek lub typowa mieszanka przypraw do grilla. Odważni grillomaniacy wstrzykują do kiełbasy, np. odrobinę piwa do smaki.