Żeberka z grilla dla twardzieli. Dodaj ten jeden składnik do marynaty, by dotrzeć do jego serca
Do przeczytania w ok. 2 min.
Mężczyźni uwielbiają soczystą wieprzowinę oraz ogromne, wołowe steki. Nic dziwnego, żeberka i steki rodem z Ameryki smakują wyjątkowo i są doskonałym jedzeniem dla prawdziwych twardzieli. W tym roku przygotujemy pyszne żeberka w marynacie z odrobiną klasycznej whiskey i sałatką ziemniaczaną.
Pyszne mięsa na grilla dla twardzieli
Cudowny smak i aromat mięs na grilla kusi nas już od kilku dni. Nie możemy się doczekać, aż zaczniemy przygotowania na 1 oraz 3 maja. Jeśli chcecie zaserwować sobie aromatyczne, grillowane dania, to warto odpowiednio wcześniej przygotować marynatę do każdego rodzaju.
Przygotowaliśmy dla was listę TOP 10 mięs z grilla, które skradną serca waszych gości:
- Grillowane steki wołowe z salsą warzywną
- Wolno grillowane żeberka BBQ
- Grillowana kofta z sosem tzatziki
- Grillowane szaszłyki drobiowe
- Schab z grilla w towarzystwie batatów
- Greckie klopsiki bifteki z grilla z aromatycznym nadzieniem z fety i pomidorów suszonych
- Szaszłyki z indyka i papryki z grilla
- Grillowane polędwiczki wieprzowe z warzywami
- Klasyczne kiełbaski z grilla z cebulką
- Stek z polędwicy wołowej z rusztu
Przepis na soczyste żeberka z grilla z marynatą z whisky
Do przygotowania pysznych żeberek dla prawdziwego mężczyzny potrzebujemy poniższych składników:
- 8 żeberek wieprzowych z kością
- 4 łyżki oliwy
- sól i pieprz do smaku
- szczypta imbiru
- 2 główki czosnku
- garść anyżu
- 1 papryczka chilli lub jalapeno
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki sosu sojowego
- mały kieliszek whiskey
- szczypta papryki ostrej
- 2 łyżki octu jabłkowego
- bulion
- kilka listków kolendry
Przygotowanie pysznych żeberek z grilla zaczynamy od doprawienia mięsa - pieprzem oraz solą. Wkładamy je do naczynia, dodajemy oliwę i kładziemy na rozgrzanym grillu. W międzyczasie kroimy imbir oraz czosnek. Dodajemy te składniki do przypieczonych żeberek wraz z anyżem i papryką.
Całość polewamy miodem i dodajemy sos sojowy. Dzięki temu uzyskamy efekt złocistej, chrupiącej glazury. Następnie dolewamy kieliszek whiskey oraz ocet jabłkowy. Wszystko zalewamy aromatycznym bulionem z kurczaka i gotujemy pod przykryciem na grillu przez godzinę. Znakomite danie ozdabiamy przed podaniem kolendrą oraz grubą solą.