Canva.com
Kiszone młode ziemniaki są bardzo zdrowe. Jak je zrobić?
Do przeczytania w ok. 1 min.
Kiszone ziemniaki cieszą się w Polsce rosnącą popularnością, podobnie jak wszystkie inne warzywa i owoce, które wcześniej nie były znane w tej postaci. Są łatwe do przygotowania i staną się doskonałym dodatkiem do wielu potraw. Jak je przygotować? Poniżej znajduje się dokładny przepis.
Reklama
Składniki na kiszone ziemniaki
- 1,5l wody
- 30g soli
- 1,5kg młodych ziemniaków
- 5 gałązek rozmarynu
- Niewielki kawałek chrzanu
Sposób przygotowania kiszonych ziemniaków
- Ziemniaki umyj za pomocą wody i szczoteczki, a następnie opłucz i obgotuj. Po ugotowaniu powinny być miękkie, ale nie całkiem ugotowane.
- Zagotuj w osobnym garnku wodą z solą, a przygotowany w ten sposób roztwór odstaw na bok, żeby uzyskał pokojową temperaturę.
- Ziemniaki poukładaj w wyparzonych słoikach. Jeśli część z nich jest duża, to można przekroić je na pół.
- Między ziemniakami ułóż pokrojony na kawałki chrzan oraz gałązki rozmarynu.
Zalej całość słoną wodą tak, aby przykryła ona ziemniaki. W przeciwnym razie mogą one pokryć się pleśnią w ciągu kilku dni.
Zakręć dokładnie słoiki i odstaw je w ciemne oraz ciepłe miejsce na dziesięć dni. Po tym czasie ziemniaki będą optymalnie ukiszone i świetnie sprawdzą się jako dodatek do grilla, obiadu czy też nietuzinkowych sałatek.
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Tajemnice przechowywania ziemniaków - jak utrzymać ich świeżość?
Ziemniaki są niezwykle popularnym składnikiem wielu potraw, dlatego ważne jest, aby przechowywać je w odpowiedni sposób, aby zachowały świeżość i smak przez jak najdłuższy czas. Przygotujcie się na porcję praktycznych informacji i ciekawostek!
Co zrobić z gotowanych ziemniaków?
Po obiedzie często zostaje nam nadmiar gotowanych ziemniaków. Zamiast wyrzucać je, warto wykorzystać je do przygotowania pysznego obiadu. W tym artykule znajdziesz przepisy na proste dania oraz sprytny sposób na odświeżenie tych ugotowanych już warzyw. Zobacz, co zrobić z gotowanych ziemniaków i wypróbuj moje patenty!
Konfitura ze śliwek - hit sezonu!
Jeśli jesteś miłośnikiem słodkich przetworów, konfitura ze śliwek to idealna propozycja dla Ciebie. Ta pyszna i aromatyczna konfitura jest doskonała na kanapki, naleśniki, a także jako dodatek do serów czy mięs. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować konfiturę ze śliwek, jak ją podawać oraz otrzymasz kilka porad, które pomogą Ci w procesie przygotowania tego przysmaku.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl