Młode ziemniaki w brązowej miseczce
Canva.com

Kiszone młode ziemniaki są bardzo zdrowe. Jak je zrobić?

Kiszone ziemniaki cieszą się w Polsce rosnącą popularnością, podobnie jak wszystkie inne warzywa i owoce, które wcześniej nie były znane w tej postaci. Są łatwe do przygotowania i staną się doskonałym dodatkiem do wielu potraw. Jak je przygotować? Poniżej znajduje się dokładny przepis.
Reklama

Składniki na kiszone ziemniaki

  • 1,5l wody
  • 30g soli
  • 1,5kg młodych ziemniaków
  • 5 gałązek rozmarynu
  • Niewielki kawałek chrzanu

Sposób przygotowania kiszonych ziemniaków

  1. Ziemniaki umyj za pomocą wody i szczoteczki, a następnie opłucz i obgotuj. Po ugotowaniu powinny być miękkie, ale nie całkiem ugotowane.
  2. Zagotuj w osobnym garnku wodą z solą, a przygotowany w ten sposób roztwór odstaw na bok, żeby uzyskał pokojową temperaturę.
  3. Ziemniaki poukładaj w wyparzonych słoikach. Jeśli część z nich jest duża, to można przekroić je na pół.
  4. Między ziemniakami ułóż pokrojony na kawałki chrzan oraz gałązki rozmarynu.

Zalej całość słoną wodą tak, aby przykryła ona ziemniaki. W przeciwnym razie mogą one pokryć się pleśnią w ciągu kilku dni.

Zakręć dokładnie słoiki i odstaw je w ciemne oraz ciepłe miejsce na dziesięć dni. Po tym czasie ziemniaki będą optymalnie ukiszone i świetnie sprawdzą się jako dodatek do grilla, obiadu czy też nietuzinkowych sałatek.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama