Kotlety mielone zrobione z gotowanych ziemniaków i czosnek.
Canva

Nie uwierzysz, co można dodać do kotletów mielonych zamiast bułki

Masz ochotę na pyszne, sycące kotlety mielone a skończyła Ci się bułka tarta? A może chcesz spróbować czegoś nowego? Koniecznie wypróbuj ten przepis. Będziesz zachwycona smakiem i tym połączeniem. Jest genialne.
Reklama

Co dodać do kotletów mielonych?

Zamiast tartej bułki świetnie sprawdzą się gniecione gotowane ziemniaki. Smak takich koletów jest naprawdę wyjątkowy, a mięso nie powinno się rozpadać.

Kolety mielone — składniki

  • 750 gramów mięsa mielonego
  • 250 gramów gotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • mąka lub bułka tarta do panierowania
Kotlety mielone zrobione z mięsa i gotowanych ziemniaków.
Canva

Przepis na mielone kolety

  • Cebulę posiekaj, zeszklij na oleju i ostudź.
  • Ziemniaki pognieć.
  • Natkę pietruszki posiekaj.
  • Wymieszaj ze sobą mięso, jajko, ziemniaki, natkę pietruszki, sól i pieprz.
  • Wygnieć porządnie masę na kolety.
  • Uformuj kulki, spłaszcz lekko i obtocz je w mące lub bułce tartej.
  • Smaż kolety na dobrze rozgrzanym oleju, z obu stron.
  • Zmniejsz ogień na minimum, przykryj patelnię.
  • Duś je przez kwadrans.

Co jeszcze można dodać zamiast tartej bułki?

Sprawdzą się otręby, płatki owsiane, bułka namoczona w mleku oraz różnego rodzaju kasze.

Z czym podawać mielone kotlety?

Najlepsze będą z pieczonymi ziemniakami, kluskami oraz surówką z marchewki lub kapusty.

Reklama
Autor - Izabella Gaudyńska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
i.gaudynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama