Kotlety z karkówki na patelni.
Canva

Przygotuj kotlety z karkówki na walentynki

Chcesz przygotować pyszną, sycącą kolację na walentynkowy wieczór? Jeśli uważasz, że najlepsze będzie jakieś mięso, koniecznie przygotuj kolety z karkówki. To męski, porządne danie. Idealne na ten wyjątkowy wieczór.
Reklama

Kolety z karkówki bez panierki

Mięso przygotowane w ten sposób jest bardzo smaczne i stanowi interesującą alternatywę dla tradycyjnych, panierowanych kotletów.

Składniki na kotlety z karkówki bez panierki

  • 0,5 kg karkówki
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka
  • słodka papryka
  • 0,25 łyżki sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • olej

Przepis na kotlety z karkówki bez panierki

  1. Mięso podziel na niezbyt grube (ale i nie za cienkie) plastry.
  2. Umyj, osusz, przykryj folią spożywczą i rozbij tłuczkiem.
  3. Wymieszaj sól, pieprz, olej, sos sojowy i obie papryki.
  4. Rozgnieć czosnek i dodaj do marynaty.
  5. Wysmaruj taką mieszanką mięso, zamknij w pojemniku i wsadź do lodówki na kilka godzin.
  6. Rozgrzej patelnię, wlej olej i poczekaj, aż też zrobi się gorący.
  7. Smaż kotlety z obu stron przez dłuższą chwilę.
Kolet z karkówki w panierce.
Canva

Kotlety z karkówki w panierce

Wolisz bardziej tradycyjne dania? Spróbuj kotlety w takiej wersji.

Składniki

  • 0,5 kg karkówki
  • sól
  • pieprz
  • mąka
  • jajko
  • trochę wody gazowanej
  • bułka tarta
  • olej

Przepis

  1. Mięso umyj, osusz, pokrój na plastry.
  2. Osłoń plastry karkówki folią spożywczą i rozbij tłuczkiem.
  3. Oprósz mięso solą, pieprze.
  4. Obtocz karkówkę w mące.
  5. Rozbij jajko i dodaj do niego odrobinę wody gazowanej.
  6. Obtocz kolety w jajku, a następnie w bułce tartej.
  7. Smaż na dobrze rozgrzanym oleju.
Reklama
Autor - Izabella Gaudyńska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
i.gaudynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama