Konfitura z jarzębiny
Canva.com

Konfitura jarzębinowa. Dodaj jeden składnik i delektuj się słodkim smakiem!

Jarzębina jest doskonałym owocem na pyszne, jesienne przetwory. Dziś przygotujemy konfiturę jarzębinową z pysznym owocowym dodatkiem. To doskonałe nadzienie do naleśników, racuchów i słodkich wypieków.
Reklama

Składniki na konfiturę jarzębinową

Konfitura z jarzębiny
Canva.com

Jarzębina pięknie wygląda. Ma intensywny pomarańczowo-czerwony kolor. Nie każdy wie, że ma też doskonały smak. Dziś przedstawiamy wam pyszny przepis na konfiturę jarzębinową z jabłkiem. To właśnie dodatek jabłka całkowicie zmieni smak i doda trochę słodkości naszym przetworom.

Do przygotowania przetworów z jarzębiny i jabłek potrzebujemy:

  • 1 kg przemrożonych owoców jarzębiny
  • pół cytryny
  • 80 dag cukru
  • 3 jabłka

Przygotowanie konfitury krok po kroku

  1. Owoce jarzębiny wsypujemy do garnka i skrapiamy sokiem z cytryny.
  2. Do jarzębiny dodajemy cukier i wszystko podgrzewamy, aż puści aromatyczny sok.
  3. Do garnka dodajemy drugą część cukru i wszystko mieszamy.
  4. Smażenie powinno odbywać się przez 30 minut.
  5. W czasie gotowania owoców jarzębiny zbieramy pianę.
  6. Jabłka obieramy w kosteczkę i dodajemy do garnka z jarzębiną.
  7. Całość smażymy.
  8. Konfiturę odstawiamy aż wystygnie.
  9. Następnego dnia smażymy ją od nowa, aby uzyskała odpowiednią gęstość.
  10. Wyparzamy słoiczki i przekładamy nasz dżem do środka.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama