Karmelizowana czerwona cebula do słoika! Dodaj ten składnik, a konfitura z cebuli będzie boska!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Karmelizowana czerwona cebula — sekretny składnik
Konfitura z czerwonej cebuli to doskonały dodatek do chleba, a także wędlin, zimnych i ciepłych mięs, pasztetów, pasztetów warzywnych, sera i wytrawnych wypieków — np. tarty z karmelizowaną cebulą. Do jej przygotowania potrzebujemy jedynie czerwone cebule, ciemny cukier trzcinowy, ocet balsamiczny i szczyptę przypraw. Aby uzyskać wyjątkowy smak konfitury z czerwonej cebuli, w czasie jej smażenia do rondla wlewamy pół szklanki czerwonego wina — wtedy konfitura będzie naprawdę boska!
Konfitura z czerwonej cebuli — składniki
4 duże czerwone cebule
4 płaskie łyżki ciemnego cukru trzcinowego muscovado
4 łyżki octu balsamicznego
1/2 szklanki czerwonego wina
3 łyżki oliwy
sól i pieprz do smaku
łyżeczka suszonego tymianku
Jak zrobić konfiturę z czerwonej cebuli — wykonanie krok po kroku
Czerwoną cebulę oczyszczamy z łusek i kroimy w cienkie piórka.
W rondlu o grubym dnie rozgrzewamy oliwę i na ciepły tłuszcz wrzucamy pokrojoną cebulę oraz cukier trzcinowy.
Smażymy ok. 15 minut, aż cebula będzie miękka.
Do rondla wlewamy ocet balsamiczny, czerwone wino i dodajemy przyprawy — sól, świeżo mielony pieprz i suszony tymianek. Wszystko dusimy jeszcze ok. 10 do 15 minut.
Gorącą konfiturę z czerwonej cebuli przekładamy do wyparzonych słoiczków i przechowujemy w lodówce.