Kotlety z boczniaków smakują wybornie. Jak hodować je w swoim ogrodzie?
Do przeczytania w ok. 2 min.
Na bazie boczniaków tworzone są pyszne zupy, sosy do pieczeni czy nietuzinkowe kotlety, które są rajem dla podniebienia. Ponadto boczniaki są źródłem przyswajalnego białka, cennych witamin i minerałów. Badania dowodzą również, że wykazują działanie przeciwcukrzycowe i regulują poziom ciśnienia we krwi. Nic zatem dziwnego w tym, że ludzie tak chętnie po nie sięgają i coraz częściej decydują się na własną hodowlę. Jak uprawiać boczniaki? Oto kilka przydatnych informacji.
Jakie są boczniaki?
Boczniaki to grzyby o charakterystycznym beżowym lub szarym kolorze.
Zdarzają się jednak okazy przybierające barwę brązową, a nawet fioletową. Odznaczają się specyficznym kształtem kapelusza, który na ogół jest nieco lejkowaty oraz trzonem, który najczęściej jest nieco przechylony. W naturalnym środowisku boczniaki występują przede wszystkim w miejscach zacienionych i dosyć wilgotnych. Właśnie o takie warunki będą musiały się zatroszczyć osoby, które pragną uprawiać te cudowne grzyby samodzielnie.
Jak uprawiać boczniaki?
Przede wszystkim należy znaleźć odpowiednie miejsce. Bardzo często prywatne hodowle umieszczane są w altankach czy nawet piwnicach. Ważne jest, aby miejsce było dosyć ciemne i chłodne. Pragnąc hodować boczniaki trzeba najpierw kupić grzybnię. W sklepach ogrodniczych bez problemu znajdziemy zaszczepione grzybnią baloty.
Tego rodzaju kostki należy zaszczepiać od kwietnia do września. W tym okresie grzybnia znajdująca się w odpowiednich warunkach, przysłonięta nieco folią i w bezpośrednim sąsiedztwie zbiornika z wodą, będzie mogła się rozwijać. Po trzech miesiącach należy zapewnić naszym boczniaków szoku termicznego, który występuje w naturalnym środowisku. Właśnie dlatego tak ważna jest pora szczepienia. Boczniaki należy zbierać w momencie, kiedy kapelusze zaczynają się prostować. Są one znakiem, że grzyby są gotowe do zbiorów.