Boczniaki
Canva.com

Kotlety z boczniaków smakują wybornie. Jak hodować je w swoim ogrodzie?

Boczniaki to niezwykle aromatyczne grzyby o wielu zdrowotnych właściwościach. Charakterystyczny kwaskowaty smak i pewnego rodzaju delikatność sprawiają, że są kulinarnym rarytasem, obok którego nie sposób przejść obojętnie.
Reklama

Na bazie boczniaków tworzone są pyszne zupy, sosy do pieczeni czy nietuzinkowe kotlety, które są rajem dla podniebienia. Ponadto boczniaki są źródłem przyswajalnego białka, cennych witamin i minerałów. Badania dowodzą również, że wykazują działanie przeciwcukrzycowe i regulują poziom ciśnienia we krwi. Nic zatem dziwnego w tym, że ludzie tak chętnie po nie sięgają i coraz częściej decydują się na własną hodowlę. Jak uprawiać boczniaki? Oto kilka przydatnych informacji.

Jakie są boczniaki?

Boczniaki
Canva.com

Boczniaki to grzyby o charakterystycznym beżowym lub szarym kolorze.

Reklama

Zdarzają się jednak okazy przybierające barwę brązową, a nawet fioletową. Odznaczają się specyficznym kształtem kapelusza, który na ogół jest nieco lejkowaty oraz trzonem, który najczęściej jest nieco przechylony. W naturalnym środowisku boczniaki występują przede wszystkim w miejscach zacienionych i dosyć wilgotnych. Właśnie o takie warunki będą musiały się zatroszczyć osoby, które pragną uprawiać te cudowne grzyby samodzielnie.

Jak uprawiać boczniaki?

Przede wszystkim należy znaleźć odpowiednie miejsce. Bardzo często prywatne hodowle umieszczane są w altankach czy nawet piwnicach. Ważne jest, aby miejsce było dosyć ciemne i chłodne. Pragnąc hodować boczniaki trzeba najpierw kupić grzybnię. W sklepach ogrodniczych bez problemu znajdziemy zaszczepione grzybnią baloty.

Reklama

Tego rodzaju kostki należy zaszczepiać od kwietnia do września. W tym okresie grzybnia znajdująca się w odpowiednich warunkach, przysłonięta nieco folią i w bezpośrednim sąsiedztwie zbiornika z wodą, będzie mogła się rozwijać. Po trzech miesiącach należy zapewnić naszym boczniaków szoku termicznego, który występuje w naturalnym środowisku. Właśnie dlatego tak ważna jest pora szczepienia. Boczniaki należy zbierać w momencie, kiedy kapelusze zaczynają się prostować. Są one znakiem, że grzyby są gotowe do zbiorów.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama