Krem ze szparagów — zupa, którą wszyscy będą się zajadać
Do przeczytania w ok. 2 min.
Krem ze szparagów — siła tkwi w prostocie
Szparagi są na tyle wyraziste w smaku, że kiedy przygotowuje się z nich zupę, nie trzeba wielu składników.
Taką zupę można przygotować zarówno z białych, jak i z zielonych szparagów.
Obierki powstałe z białych szparagów (jeśli takie się użyje) oraz końcówki tych roślin, z powodzeniem można wykorzystać do przygotowania wywaru.
Składniki potrzebne do przyrządzenia kremu ze szparagów
Zamiast bulionu można użyć zwykłej wody lub wywaru z obierek. Masło jest niezbędnym składnikiem.
- 2 pęczki białych szparagów
- 3 ziemniaki
- 0,5 cebuli
- 5 łyżek masła (można też użyć masła klarowanego)
- 1,5 litra bulionu lub wody po gotowanych obierkach z białych szparagów
- pieprz
- sól
- 0,5 łyżki gałki muszkatołowej
- 5 łyżek śmietany kremówki
- 1 łyżka mąki
- natka pietruszki/ bazylia do dekoracji
Jak krok po kroku przyrządzić krem ze szparagów
Białe szparagi należy umyć, osuszyć oraz obrać i pozbawić twardych końcówek. Z obierek można ugotować wywar. Jeśli chce się oszczędzić czas, a w domu jest już gotowy bulion, można go z powodzeniem wykorzystać zamiast wywaru.
Cebulę trzeba posiekać, ziemniaki powinno się obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę. Zarówno cebulę, jak i ziemniaki należy podsmażyć na rozgrzanym maśle. Następny krok to dodanie na patelnię szparagów i przypraw.
Po chwili powinno zalać się wszystko bulionem/ wywarem i gotować aż ziemniaki będą miękkie.
Śmietanę trzeba wymieszać z mąką następnie zmiksować ją z zupą na gładką masę. Krem można przetrzeć też przez sitko. Zupę udekorować natką pietruszki bądź bazylią.
Z czym serwować krem ze szparagów
Idealnie sprawdzą się ze świeżym bądź chrupkim pieczywem, najlepiej posmarowanym masłem czosnkowym. Można podać ją jako przystawkę bądź samodzielne danie.
Inny sposób zaserwowania tego kremu to podanie go z czipsami z bekonu.