Kruche faworki. Tego przepisu szukaliście! Są po prostu przepyszne
Do przeczytania w ok. 1 min.
Genialne w smaku, takich faworków szukaliście!
Do ich przygotowania potrzebne nam będą następujące składniki:
- na ciasto - 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej puszystej poznańskiej lubella, 3 żółtka, szczypta soli, 3, 5 łyżki gęstej śmietany, łyżeczka spirytusu;
- dodatkowo - 400 g smalcu, cukier puder, 1 opakowanie cukru waniliowego (8 g).
Jak zrobić pyszne faworki?
Wykonanie - na początek należy w misce żółtka rozkłócić ze szczyptą soli i gęstą śmietaną, następnie dodajemy mąkę i spirytus a całość należy wymieszać, zagnieść i bardzo dobrze wyrobić na gładkie ciasto.
Ciasto zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na 60 minut. Natomiast cukier puder zmielmy w młynku i wymieszamy z cukrem pudrem.
Po wyciągnięciu z lodówki ciasto rozwałkujmy partiami, starając się jednocześnie jak najmniej podsypywać je mąką. Następnie kroimy je nożem lub radełkiem na paski szerokości 2-3 cm i długości około 12 cm. Każdy pasek przekrawamy w środku wzdłuż i przewijamy przez otwór. Natomiast smalec rozgrzejmy na patelni, faworki wkładajmy na gorący tłuszcz, smażmy z obydwu stron na złoty kolor i odkładajmy je na papierowy ręcznik. Osączone faworki z tłuszczu układamy na tacy i posypmy cukrem pudrem wymieszanym wcześniej z cukrem waniliowym.