faworki posypane cukrem pudrem
Youtube/Orchideli

Przepis na błyskawiczne faworki z ciasta francuskiego. Gotowe w 20 minut!

Faworki to ewidentnie jeden z najbardziej rozchwytywanych przysmaków w okresie karnawału. Nazywane także chruścikami, są słodkie, delikatne i chrupkie, dlatego większość osób za nimi przepada. Ich niebywałą zaletą jest łatwość przygotowania, a jeśli użyjemy do tego ciasta francuskiego, faworki stworzymy błyskawicznie.
Reklama

Kto choć raz próbował własnoręcznie robić ciasto francuskie, wie, że to dość mozolny i długotrwały proces. Na szczęście w wielu sklepach spożywczych dostępne są gotowe rolki ciasta francuskiego. Dzięki nim można w krótkim czasie przygotować najróżniejsze desery. Takie ciasto nie jest też drogie, wiec nie obciąży zbytnio naszego budżetu.

Przepis na błyskawiczne faworki

Składniki:

  • cukier puder
  • 2 opakowania ciasta francuskiego

Sposób przygotowania pysznych faworków

chrupiące faworki na czarnej kamiennej stolnicy
canva.com

Najpierw wyjmujemy ciasto francuskie z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej.

Reklama

Na blaszce rozkładamy papier do pieczenia. Rozwijamy rulon z ciasta francuskiego, przecinamy ciasto na pół i dzielimy na prostokąty (długość ok. 4 x 12 cm). Każdy pasek nacinamy po kolei tak, aby można było stworzyć z niego kokardkę, identycznie jak klasyczne faworki.

Po zrolowaniu pasków umieszczamy je w równych odstępach (ok. 1 cm) na papierze. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C i wkładamy do środka blaszkę z chruścikami na ok. 13 minut - powinny trochę urosnąć. Ważne, aby po upieczeniu faworki posypać cukrem pudrem, gdy będą jeszcze ciepłe, bo wtedy cukier lepiej się na nich utrzyma. Smacznego.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama