Przepis na błyskawiczne faworki z ciasta francuskiego. Gotowe w 20 minut!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Kto choć raz próbował własnoręcznie robić ciasto francuskie, wie, że to dość mozolny i długotrwały proces. Na szczęście w wielu sklepach spożywczych dostępne są gotowe rolki ciasta francuskiego. Dzięki nim można w krótkim czasie przygotować najróżniejsze desery. Takie ciasto nie jest też drogie, wiec nie obciąży zbytnio naszego budżetu.
Przepis na błyskawiczne faworki
Składniki:
- cukier puder
- 2 opakowania ciasta francuskiego
Sposób przygotowania pysznych faworków
Najpierw wyjmujemy ciasto francuskie z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej.
Na blaszce rozkładamy papier do pieczenia. Rozwijamy rulon z ciasta francuskiego, przecinamy ciasto na pół i dzielimy na prostokąty (długość ok. 4 x 12 cm). Każdy pasek nacinamy po kolei tak, aby można było stworzyć z niego kokardkę, identycznie jak klasyczne faworki.
Po zrolowaniu pasków umieszczamy je w równych odstępach (ok. 1 cm) na papierze. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C i wkładamy do środka blaszkę z chruścikami na ok. 13 minut - powinny trochę urosnąć. Ważne, aby po upieczeniu faworki posypać cukrem pudrem, gdy będą jeszcze ciepłe, bo wtedy cukier lepiej się na nich utrzyma. Smacznego.