Kukurydza z grilla - klasyczna, ziołowa i na ostro. Jak przyrządzić, by poczuć smak dzieciństwa?
Do przeczytania w ok. 2 min.
Kukurydza z rusztu to doskonały pomysł na przekąskę w trakcie biesiadowania na działce, czy na tarasie. Z pewnością posmakuje dzieciom, jak i dorosłym. Nasza złota rada to: warto ugotować przed grillowaniem kolby, aby długo nie czekać, aż staną się miękkie i gotowe do spożycia na grillu.
Klasyczna z grilla
Klasyczna kolba z grilla jest bardzo prosta w przygotowaniu i wystarczy zaledwie 30 minut, aby cieszyć się jej wyjątkowym smakiem i aromatem.
To także dobry dodatek do mięs z grilla.
Do przygotowania klasycznej kukurydzy potrzebujemy:
- 10 kolb kukurydzy
- 5-6 łyżek oliwy z oliwek
Usuwamy liście z kolby, włókna i myjemy warzywa. Po wszystkim suszymy i nacieramy solą oraz oliwą. Klasyczny przepis zakłada, że będziemy grillować kukurydzę na średnim ogniu przez około 15 minut. Warto często obracać kolby, aby się nie spaliły.
Z masłem lub z chili
Ziołowa kolba kukurydzy z grilla również jest fajną propozycją dla miłośników delikatnych, acz aromatycznych smaków. Wystarczy, że w miseczce dobrze wymieszamy na gładką masę 4 łyżki masła i dodamy posiekaną natkę pietruszki, tymianek oraz zioła prowansalskie. Następnie wzbogacamy smak 2 ząbkami czosnku.
Układamy kolby kukurydzy na folii aluminiowej i smarujemy masłem ziołowym. Grillujemy przez 15-25 minut.
Do przygotowania ostrej marynaty potrzebujemy: 2 łyżki masła, 3 ząbki czosnku, posiekaną papryczkę chili oraz pieprz i sól do smaku. Możemy również wzbogacić smak kukurydzy syropem klonowym. Wszystkie składniki gotujemy przez kilka minut na średnim ogniu i smarujemy kolby wyłożone na folii lub tacce aluminiowej.