Sos barbacue
Canva.com

Sos barbecue - historia, rodzaje, przepis. Jak zrobić pyszny sos do mięs z grilla?

Pyszne, chrupiące mięsa z grilla - karkówka, kurczak oraz boczek wprost uwielbiają dobre sosy, które wzbogacają ich smak. Dziś podzielimy się z wami sprawdzonym przepisem na sos barbecue. To idealny dodatek do majówkowego grillowania!
Reklama

Grillowane mięsa możemy podawać z warzywami lub sosami - do wyboru, do koloru. Ulubione sosy Polaków to oczywiście sos pomidorowy, sos czosnkowy, sos sezamowy i sos barbecue. Każdy z nich jest na swój sposób wyjątkowy. Sos barbecue ma intensywny zapach i delikatnie gorzki smak, nie bez kozery nazywany jest idealnym dodatkiem dla prawdziwych mężczyzn.

Skąd pochodzi sos barbecue?

Sos barbacue
Canva.com
Reklama

Sos barbecue, nazywany jest także sosem BBQ. To dodatek o gęstej konsystencji, który doskonale smakuje w towarzystwie mięs grillowanych i pieczonych. Najchętniej jemy go z wieprzowiną, żeberkami wołowymi oraz kurczakiem. BBQ raczej nie stosujemy do frytek i rzadko można go spotkać jako alternatywę do sosu pomidorowego na pizzy. Sos łączy ze sobą kwaśne i słodkie smaki. Ma charakterystyczny smak wędzonki.

Sos BBQ ma wieloletnią historię.
Reklama
Liczne źródła mówią nawet o tym, że tajemna receptura mogła powstać już w XVII wieku. Wówczas niemieccy osadnicy z Karoliny Południowej stosowali sos musztardowy o podobnym, współczesnym smaku i aromacie do mięs. Gotowy sos BBQ został opracowany w 1926 roku. Produkt był dostępny dla wszystkich dopiero jednak od 1948 roku, dzięki firmie Heinz.

Sos barbecue jest popularny w Australii, Stanach Zjednoczonych oraz w Azji. Jego smak może się jednak różnić, bowiem przez lata lokalni mieszkańcy modyfikowali skład.

Reklama

Kilka przykładów:

  • W Memphis BBQ jest słodki i ostry w zapachy, dzięki mieszance octu, cukru i pomidorów.
  • W Australii sos jest na bazie sosu pomidorowego oraz Worcestershire.
  • W Alabamie głównymi składnikami są ocet oraz pieprz.
  • W Azji sos jest nazywany Hoisin i przypomina słodką melasę.

Prosty przepis na domowe barbecue

Sos barbacue
Canva.com

Do przygotowania domowego BBQ potrzebujemy:

  • 30 ml sosu worcestershire
  • 1 łyżkę sosu sojowego
  • 1 łyżkę cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • 1/2 łyżeczki wina wytrawnego (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki octu ryżowego lub winnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki ketchupu lub przecieru pomidorowego lub zmiksowanych pomidorów z puszki
  • 1/2 łyżeczki łyżeczka mąki ziemniaczanej

Wszystkie składniki oprócz mąki ziemniaczanej mieszamy i gotujemy przez około 5 minut. Na koniec dodajemy pół łyżeczki mąki z wodą i odstawiamy na kilka godzin.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Żaden artykuł nie został przypisany do tego taga
Reklama
Reklama
Reklama