canva.com
Kuskus z ciecierzycą i dynią: Bogactwo smaku i zdrowia
Do przeczytania w ok. 2 min.
Kuskus z ciecierzycą i dynią to pyszne danie, które z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom zdrowej kuchni. W tym artykule przedstawimy przepis na to danie, podpowiemy, jak najlepiej je podawać oraz udzielimy kilku porad, które ułatwią jego przygotowanie.
Reklama
Przepis na kuskus z ciecierzycą i dynią
Składniki:
- 1 szklanka kuskusu
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 mała zielona dynia
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki mielonej cynamonu
- sól i pieprz do smaku
canva.com
Przygotowanie:
- Na początku należy przygotować kuskus. W tym celu wlej do miski 1 szklankę kuskusu i zalej go 1 szklanką wrzącej wody. Odstaw na około 10 minut, aż kuskus wchłonie całą wodę.
- W międzyczasie należy obrać i pokroić cebulę oraz czosnek. Dynię umyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać cebulę i czosnek i smażyć na złoty kolor.
- Dodać do patelni dynię i smażyć przez około 10 minut, aż dynia będzie miękka.
- W międzyczasie odsączyć ciecierzycę z zalewy.
- Dodać ciecierzycę do patelni z dynią i smażyć przez kilka minut.
- Dodać mielony kumin, mieloną kolendrę, mieloną cynamon i sól z pieprzem do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać.
- Na koniec dodać kuskus i dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami.
- Gotowe! Można podawać.
canva.com
Jak podawać kuskus z ciecierzycą i dynią?
Reklama
Kuskus z ciecierzycą i dynią to danie samo w sobie bardzo sycące, dlatego najlepiej podawać je jako danie główne. Można je również podać jako dodatek do mięsa lub ryby. Danie to świetnie smakuje na ciepło, ale można je również podać na zimno jako sałatkę. Do kuskusu z ciecierzycą i dynią świetnie pasuje jogurt naturalny lub sos tzatziki.
Porady na temat przygotowania kuskusu z ciecierzycą i dynią
- Jeśli nie lubisz dyni, możesz ją zastąpić cukinią lub bakłażanem.
- Jeśli chcesz, aby danie było bardziej pikantne, możesz dodać do niego 1/2 łyżeczki ostrej papryki.
- Jeśli masz ochotę na danie bardziej kolorowe, możesz dodać do niego pokrojone w kostkę pomidory lub paprykę.
Zobacz także
Kuskus z dynią i ciecierzycą - idealna para
Kuskus z ciecierzycą i dynią to pyszne danie, które warto wypróbować. Przygotowanie go jest łatwe i szybkie, a składniki łatwo dostępne w każdym sklepie spożywczym. Podając kuskus z ciecierzycą i dynią jako danie główne lub dodatek do mięsa lub ryby, z pewnością zaskoczysz swoich gości niebanalnym smakiem.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
Glazurowane żeberka, które zachwycą każdego
Glazurowane żeberka to pyszne danie mięsne, które z pewnością zachwyci Twoje podniebienie. Ta kombinacja soczystego mięsa wieprzowego, słodkiego i lekko pikantnego sosu sprawia, że jest to idealna propozycja dla miłośników klasycznych smaków. W tym artykule przedstawiamy przepis na glazurowane żeberka, podpowiadamy jak je podawać oraz udzielamy kilku porad, które pomogą Ci osiągnąć perfekcyjny efekt.
Kurczak duszony: Zdrowa kuchnia prosto z serca!
Kurczak duszony to jedno z najsmaczniejszych dań, które można przygotować w domu. Jest to doskonała alternatywa dla tradycyjnego smażonego kurczaka, ponieważ duszenie pozwala zachować wilgoć i delikatność mięsa. W tym artykule przedstawiamy przepis na kurczaka duszonego, podpowiadamy jak go podawać oraz udzielamy kilku porad, które pomogą Ci osiągnąć doskonały efekt.
Co zrobić żeby indyk był soczysty?
Jeśli chcesz przygotować soczystego indyka, istnieje kilka ważnych kroków, które musisz podjąć. Poniżej przedstawiamy kilka wskazówek, które pomogą Ci osiągnąć idealną konsystencję i smak indyka.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl