Leczo do słoika na zimę na patelni, mieszane łyżką.
Canva

Smaż je tylko na tym! Przepis na najlepsze leczo

Dorodne, soczyste papryki... To najwyższa pora, żeby zrobić leczo do słoików na zimę! Jego przygotowanie nie jest wcale trudne, warto jednak przestrzegać paru zasad. Jedną z nich jest wybór odpowiedniego tłuszczu do smażenia. Koniecznie też dobrze przeprowadzić pasteryzację.
Reklama

Na czym smażyć leczo do słoików na zimę?

Najlepszy do smażenia i przygotowania tych przetworów będzie... smalec. Tak, smalec! Nie zwykły olej! Jeśli wcześniej nie używałaś tego produktu do smażenia, teraz, koniecznie go wypróbuj!

Leczo do słoików na zimę — składniki

  • 0,5 kg czerwonej papryki
  • 0,25 kg pomarańczowej papryki
  • 0,25 kg żółtej papryki
  • 0,25 zielonej papryki
  • 0,5 kg pomidorów lub butelka passaty pomidorowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,75 kg cebuli
  • 1 łyżeczka suszonej papryki w proszku
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • ziele angielskie
  • 1 liść laurowy
  • 1 niecała łyżka smalcu

Możesz dodać więcej soli.

Leczo do słoików na zimę na patelni.
Canva

Leczo do słoików na zimę — przepis

  1. Paprykę umyj, osusz, oczyść z nasion.
  2. Pokrój paprykę w kostkę.
  3. Pomidory umyj, osusz, pokrój w kostkę.
  4. Cebulę obierz z łupiny, poszatkuj.
  5. Czosnek przeciśnij przez praskę.
  6. Rozpuść smalec na rozgrzanej patelni.
  7. Posól cebulę i wrzuć na patelnię. Smaż tak długo, aż będzie miękka.
  8. Dodaj czosnek, po chwili, kiedy rozejdzie się jego zapach, natychmiast dodaj pomidory.
  9. Po jakimś czasie wrzuć na patelnię paprykę.
  10. Teraz kolej na przyprawy: pieprz, słodka papryka, liść laurowy, ziele angielskie.
  11. Gotuj na tyle długo, żeby papryka nie była twarda.
  12. Gotowe!
  13. Możesz umieścić wszystko w słoikach i zapasteryzować.

Z czym jeść to danie?

Na pewno będzie przepyszne ze świeżym pieczywem! Możesz podawać je też z przesmażoną kiełbasą. Po prostu pycha! Możesz też... zrobić jajecznicę z leczem! Wystarczy, że je podgrzejesz mocno na patelni, wbijesz jajko, wymieszasz i poczekasz, aż się zetnie.

Reklama
Autor - Izabella Gaudyńska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
i.gaudynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama