Likopen i jego moc – co warto wiedzieć?
Do przeczytania w ok. 1 min.
Likopen w pigułce
Czym tak właściwie jest likopen? Barwnikiem z rodziny karotenoidów, którym czerwone warzywa zawdzięczają swój kolor. Ponieważ jest on skutecznym pogromcą wolnych rodników, sprawdza się w diecie osób pragnących rozprawić się ze stresem oksydacyjnym – głównym sprawcą późniejszych problemów z nowotworami. Likopen pomaga zadbać o serce i układ krążenia, sprawdza się też doskonale w walce ze złym cholesterolem. Likopen ma też dobry wpływ na stan skóry. Kto włączy do diety warzywa i owoce będące jego źródłem, ten dłużej będzie cieszyć się młodym wyglądem. Produkty zawierające likopen zapewniają skórze dobrą ochronę przed promieniowaniem słonecznym.
Najlepsze źródła likopenu
Likopen pojawia się w wielu warzywach i owocach, dzięki którym codzienne menu staje się ciekawsze. Najlepszym źródłem likopenu są pomidory, szczególnie te suszone.
Dobrym źródłem tego przeciwutleniacza są też takie warzywa, jak czerwona papryka, można go też znaleźć w wielu owocach, m.in. w arbuzach oraz w owocach dzikiej róży.
Aby móc w pełni korzystać z mocy tego przeciwutleniacza, warto sięgać po dania poddane obróbce cieplnej (likopen uwalnia się pod wpływem ciepła). Aby ludzki organizm mógł możliwie jak najlepiej przyswoić tę substancję, warto pamiętać o dodaniu tłuszczu (np. o dodaniu do dania z suszonymi pomidorami odrobiny oliwy z oliwek).