Pomidory i kobieta, która je kanapki z pokrojonym warzywem
Canva.com

Likopen i jego moc – co warto wiedzieć?

Likopen to silny przeciwutleniacz, który świetnie sprawdza się w walce z wolnymi rodnikami. Dzięki temu jest jednym z ważniejszych składników diety mającej chronić przed takimi nowotworami, jak rak prostaty czy rak szyjki macicy. Co warto wiedzieć na jego temat? Jakie produkty spożywcze są jego najlepszym źródłem?
Reklama

Likopen w pigułce

Czym tak właściwie jest likopen? Barwnikiem z rodziny karotenoidów, którym czerwone warzywa zawdzięczają swój kolor. Ponieważ jest on skutecznym pogromcą wolnych rodników, sprawdza się w diecie osób pragnących rozprawić się ze stresem oksydacyjnym – głównym sprawcą późniejszych problemów z nowotworami. Likopen pomaga zadbać o serce i układ krążenia, sprawdza się też doskonale w walce ze złym cholesterolem. Likopen ma też dobry wpływ na stan skóry. Kto włączy do diety warzywa i owoce będące jego źródłem, ten dłużej będzie cieszyć się młodym wyglądem. Produkty zawierające likopen zapewniają skórze dobrą ochronę przed promieniowaniem słonecznym.

Najlepsze źródła likopenu

Likopen pojawia się w wielu warzywach i owocach, dzięki którym codzienne menu staje się ciekawsze. Najlepszym źródłem likopenu są pomidory, szczególnie te suszone.

Reklama

Dobrym źródłem tego przeciwutleniacza są też takie warzywa, jak czerwona papryka, można go też znaleźć w wielu owocach, m.in. w arbuzach oraz w owocach dzikiej róży.

Aby móc w pełni korzystać z mocy tego przeciwutleniacza, warto sięgać po dania poddane obróbce cieplnej (likopen uwalnia się pod wpływem ciepła). Aby ludzki organizm mógł możliwie jak najlepiej przyswoić tę substancję, warto pamiętać o dodaniu tłuszczu (np. o dodaniu do dania z suszonymi pomidorami odrobiny oliwy z oliwek).

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama