Majonez - jak zrobić majonez domowy? Prosty przepis dla każdego
Do przeczytania w ok. 4 min.
Domowy majonez
Przede wszystkim przygotowując domowy majonez musisz uzbroić się w cierpliwość. Tak naprawdę jest to proste zadanie, ale wymaga czasu. Można go zrobić przy użyciu ręcznego miksera lub blendera, a więc prawie każda osoba ma te sprzęty we własnym domu. Ważne jest to, żeby nie przesadzić z dodatkami! Oleju nie może być zbyt dużo, ponieważ przez to będzie się on oddzielał od masy i całą pracę będzie trzeba zaczynać od nowa... Mimo wszystko, warto spróbować! Smak majonezu jest nieporównywalny do jego sklepowych odpowiednich.
Jest to sos, który smakuje praktycznie każdemu. Jedyny minus jest taki, że jest on bardzo kaloryczny. Dlatego nie sprawdzi się w przypadku osób, które są na diecie. Jednak każdy może sobie czasami pozwolić na małe grzeszki! Zwłaszcza w okresie świątecznym. Majonez jest bowiem idealnym dodatkiem podczas śniadania wielkanocnego czy wigilii. Najczęściej dodaje się go do tradycyjnej sałatki jarzynowej.
Majonez domowy można zrobić nie tylko klasycznie z jajek, ale również z tofu albo soi.
Wtedy sprawdzi się w przypadku osób, które nie jedzą produktów odzwierzęcych. Poniżej przedstawiamy przepisy również na wersje wegańskie.
Majonez - przepis
Domowy majonez może stać się również wspaniałą bazą do stworzenia innych sosów. Jeżeli dodasz do niego, np. koncentrat pomidorowy albo ketchup stanie się pysznym sosem tysiąca wysp. To idealna propozycja w szczególności na grilla lub imprezę w gronie najbliższych osób. W ten sposób uzyskasz smaczne, naturalne dodatki do dań i nie będziesz musiała szukać ich w sklepach! Jak zrobić domowy majonez? Poniżej przedstawiamy klasyczny przepis wg. Olgi Smile.
Składniki:
- 1 żółtko jajka
- 1 łyżka musztardy łagodnej lub 1 łyżeczka musztardy ostrej
- olej rzepakowy - około 400 ml
- 3 łyżki octu winnego lub jabłkowego
- 1 łyżka słodu kukurydzianego albo syropu z agawy
- 2 łyżeczki soli
Sama widzisz, że majonez domowy można przygotować zaledwie z kilku składników. Proces jego tworzenia również nie jest skomplikowany. Najpierw należy umyć jajko, a następnie sparzyć je wrzątkiem. Żółto oddziel od białka oraz przełóż do miski. Dodaj łyżeczkę musztardy, a później całość zmiksuj, w czym pomoże Ci tradycyjny mikser albo blender. Całość dokładnie mieszaj na wysokich obrotach i dodawaj cienkim strumieniem olej. Rób to, aż do momentu, kiedy sos będzie zbity. Na sam koniec dodaj ocet, sól oraz słód. Pamiętaj o tym, że dodatki, a przede wszystkich ich ilość zależy tylko i wyłącznie od Twoich indywidualnych preferencji, a przede wszystkim tego, do czego użyjesz sosu. Zawsze możesz spróbować gotowy majonez i dodać do niego szczyptę soli w razie takiej potrzeby.
Przepisy wegańskie
Majonez kielecki ma już swój wegański odpowiednik. Ty również możesz przygotować taką alternatywę w swojej kuchni. Jest to świetna opcja nie tylko dla osób, które nie jedzą produktów odzwierzęcych, ale również dla tych, którzy są uczuleni na jajka. Poniżej przedstawiamy przepis na majonez z tofu wg. Olgi Smile.
Składniki:
- 1 kostka tofu
- 300 ml oleju
- 2 łyżeczki octu winnego albo jabłkowego
- 1 łyżka słodu kukurydzianego albo syropu z agawy
- 2 łyżeczki soli
Do miski włóż tofu, słód, ocet oraz sól, a następnie miksuj je blenderem, dodając powoli olej. Rób to, aż do momentu, kiedy uzyskasz pożądaną konsystencję.
Sama widzisz, że przygotowanie wegańskiej wersji wcale nie jest trudniejsze od zrobienia klasycznej.
Możesz również przygotować majonez sojowy, jednak jest on nieco bardziej czasochłonny.
Składniki:
- 1 szklanka ziaren soi
- 6 szklanek wody
- około 300 ml oleju
- 2 łyżki octu albo soku z cytryny
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżka słodu kukurydzianego lub syropu z agawy
- pieprzy do smaku
Najpierw należy dokładnie zmielić soję w młynku. Powinnaś uzyskać drobny pył. Następnie przełóż ją do garnka, zalej wodą i wymieszaj. Po godzinie powinna napęcznieć, a wtedy należy ją ugotować. Gotuj ją przez około 20 minut i cały czas mieszaj. Kiedy wystygnie, powinnaś ją z blendować. Dodaj do całości pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. To wszystko!
Oczywiście gotowe, domowe majonezy należy przełożyć do słoików, szczelnie zamknąć i przechowywać w lodówce.