Doskonała marmolada pomarańczowa dla oszczędnych. Ten dodatek znacznie obniży koszty przygotowania przetworów
Do przeczytania w ok. 2 min.
Marmolada pomarańczowa — elegancki dodatek do deserów
Marmolada pomarańczowa to doskonały dodatek to wszelkich dań na słodko — kanapek, tostów, naleśników i ciast. Jednak ten przepis zawiera sekretny składnik, którym jest dynia! Użycie tego warzywa znacznie obniży koszty przygotowania marmolady, a w żaden sposób nie wpłynie na jej walory smakowe. Wręcz przeciwnie, smak marmolady pomarańczowej z dynią jest po prostu boski.
Marmolada pomarańczowa z dynią — składniki
1 mała dynia ok. 1 kg
2 pomarańcze
1 cytryna — sok i skórka
700 ml wody
700 g cukru
½ łyżeczki mielonego cynamonu
½ łyżeczki mielonego imbiru
5 goździków
Jak usmażyć marmoladę z pomarańczy i dyni?
Dynię dokładnie obieramy ze skórki i oczyszczamy z pestek (sprawdź, jak suszyć pestki dyni). Miąższ kroimy w kostkę o boku 1 cm.
Pomarańcze i cytrynę dokładnie myjemy w gorącej wodzie.
Ocieramy skórkę z cytryny i wyciskamy sok.
Pomarańcze obieramy ze skórki. Usuwamy większą część białego albedo, a skórki bardzo drobno siekamy lub ścieramy na tarce. Miąższ pomarańczy rozdrabniany w blenderze.
Do dużego rondla wrzucamy pokrojoną dynię, dodajemy zblendowane pomarańcze, skorki oraz sok i skórkę z cytryny. Wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Dynię z pomarańczami gotujemy ok. 50 minut — warzywo musi być zupełnie rozgotowane.
Do musu pomarańczowo-dyniowego dajemy przyprawy, dosypujemy cukier i wszystko gotujemy kolejną godzinę. Od czasu do czasu mieszamy, aby marmolada nie przywierała do dna. Marmolada jest gotowa, kiedy jest gęsta, błyszcząca i szklista.
Gorącą marmoladę przekładamy do wyparzonych słoiczków i przechowujemy w lodówce. Przetwory możemy także zapasteryzować, aby przedłużyć ich trwałość.
Smacznego!