Marmolada śliwkowa
Canva,com

Marmolada śliwkowa - idealny dodatek do korzennego piernika. Jak ją przyrządzić?

Przetwory śliwek - czas start! W tym roku te fioletowe owoce bardzo mocno obrodziły w naszym ogrodzie, dlatego przygotujemy dziś pyszną marmoladę śliwkową. Jest prosta w przygotowaniu, ale wymaga wiele uwagi.
Reklama

Składniki na marmoladę śliwkową

Marmolada śliwkowa
Canva.com

Śliwki to pożywne owoce o niskiej zawartości kalorii i mogą być spożywane na surowo lub gotowane. Są dobrym źródłem witaminy C, potasu i błonnika. Śliwki są również bogate w przeciwutleniacze, które mogą pomóc chronić komórki przed uszkodzeniem.

Marmolada śliwkowa to pyszna pasta do smarowania lub słodki dodatek, który można stosować na tosty, bułeczki, naleśniki lub babeczki. Możesz go również użyć do szybkiego lukier do ciasta. Jest wytwarzana przez gotowanie śliwek w wodzie, cukier, i sok z cytryny, aż będą bardzo miękkie.

Reklama

Następnie mieszaninę przecedza się przez sito, aby usunąć skórki i nasiona.

Przepis krok po kroku na śliwkowe przetwory

Do przygotowania słodkich przetworów potrzebujemy:

  • 4 kg śliwek węgierek
  • 10 łyżek soku z cytryny
  • 100 g cukru
  • cynamon
Marmolada śliwkowa
Canva.com
  1. Owoce myjemy dokładnie pod bieżącą wodą i przecinamy na soczyste połówki. Wydrążamy pestki. to ważne, aby już na starcie pozbyć się zepsutych, robaczywych owoców.
  2. Śliwki przekładamy do garnka i zasypujemy cukrem. Dodajemy sok z cytryny.
  3. Wszystko mieszamy drewnianą łyżką i pozastawiamy na noc, aby owoce puściły aromatyczny sok.
  4. Garnek z owocami i sokiem następnego ustawiamy na kuchence i gotujemy na wolnym ogniu przez 3 godziny.
  5. Cały proces powtarzamy przez kolejne 2 dni.
  6. Marmoladę przekładamy do słoików i pasteryzujemy.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama