Canva.com
Marynowane szparagi - jak przygotować pyszną przekąskę?
Do przeczytania w ok. 1 min.
Marynowane szparagi to wyjątkowa odsłona tych wartościowych warzyw. Mogą stanowić doskonały dodatek do sałatek lub dań mięsnych. Jednocześnie mogą pełnić rolę wyjątkowej przekąski do obiadu czy letniego grillowania. Zachwycają unikatowym smakiem i z pewnością przypadną do gustu wszystkim domownikom. Jak je przygotować?
Reklama
Niezbędne składniki:
- 600g zielonych szparagów
- 8 ząbków czosnku
- pęczek świeżego koperku
- 500ml wody
- 125ml octu winnego
- 125ml wytrawnego wina różowego
- 3 łyżki brązowego cukru
Sposób przygotowania:
- Dokładnie myjemy szparagi i pozbywamy się twardych zdrewniałych końcówek.
- Następnie przygotowujemy słoik, w którym znajdzie się marynata ze szparagami. Na samym dnie wykładamy gałązki koperku oraz przepołowione ząbki czosnku i wkładamy pionowo szparagi.
- W garnuszku podgrzewamy wodę. Dodajemy cukier, ocet oraz wino. Dokładnie mieszamy i podgrzewamy aż do zagotowania.
- Gorącą marynatę wlewamy do słoika bezpośrednio po zagotowaniu. Należy pamiętać o tym, by szparagi były całkowicie zakryte. Zakręcamy słoik i po ostudzeniu wkładamy go do lodówki. Szparagi będą gotowe do spożycia już po 24 godzinach.
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Zielony krem ze szparagów i szpinaku. Cudowny smak!
Zielony krem ze szparagów i szpinaku to pomysł na zdrowy, sycący i efektowny obiad, którego przyrządzenie nie zajmuje dużo czasu. Jak go przyrządzić? Poniżej znajduje się przepis na 4 porcje.
Pizza ze szparagami i prosciutto. Włoski smak w wersji #fit
Pizza, klasyczne danie włoskiej kuchni, może być dostosowana do naszych preferencji smakowych i zdrowego stylu życia. Jeśli marzysz o połączeniu smaku Włoch z lekkim i zdrowym podejściem, to pizza ze szparagami i prosciutto to doskonała propozycja dla Ciebie.
Kremowy sos do szparagów. Zrobisz go z 3 składników
Jednym z najwykwintniejszych i zarazem najprostszych sposobów na podanie szparagów jest towarzyszący im kremowy sos. Jeśli myślisz, że przygotowanie takiego sosu jest skomplikowane, to zaskoczymy Cię – oto przepis na wyjątkowo smaczny kremowy sos do szparagów, który stworzysz zaledwie z trzech składników!
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl