Marynowane szparagi
Canva.com

Marynowane szparagi - jak przygotować pyszną przekąskę?

Marynowane szparagi to wyjątkowa odsłona tych wartościowych warzyw. Mogą stanowić doskonały dodatek do sałatek lub dań mięsnych. Jednocześnie mogą pełnić rolę wyjątkowej przekąski do obiadu czy letniego grillowania. Zachwycają unikatowym smakiem i z pewnością przypadną do gustu wszystkim domownikom. Jak je przygotować?
Reklama

Niezbędne składniki:

  • 600g zielonych szparagów
  • 8 ząbków czosnku
  • pęczek świeżego koperku
  • 500ml wody
  • 125ml octu winnego
  • 125ml wytrawnego wina różowego
  • 3 łyżki brązowego cukru

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie myjemy szparagi i pozbywamy się twardych zdrewniałych końcówek.
  2. Następnie przygotowujemy słoik, w którym znajdzie się marynata ze szparagami. Na samym dnie wykładamy gałązki koperku oraz przepołowione ząbki czosnku i wkładamy pionowo szparagi.
  3. W garnuszku podgrzewamy wodę. Dodajemy cukier, ocet oraz wino. Dokładnie mieszamy i podgrzewamy aż do zagotowania.
  4. Gorącą marynatę wlewamy do słoika bezpośrednio po zagotowaniu. Należy pamiętać o tym, by szparagi były całkowicie zakryte. Zakręcamy słoik i po ostudzeniu wkładamy go do lodówki. Szparagi będą gotowe do spożycia już po 24 godzinach.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama