Hummus
Canva.com

Masz dość cebulowych krążków i chipsów na imprezie? Postaw na #fit hummus

Imprezowe przekąski nie zawsze muszą być super kaloryczne i super niezdrowe. Czasami wśród tych wszystkich tłustych smażonych przysmaków człowiek sam wręcz nabiera ochoty na to, by chrupnąć sobie coś świeżego, kolorowego i warzywnego. Nic nie stoi na przeszkodzie, by tuż obok pater wypełnionych plastrami wędliny i koreczkami przygotowanymi z żółtego sera, oliwek i kabanosów umieścić drugi kolorowy talerz, na którym pojawią się surowe warzywa z hummusem.
Reklama

Wbrew pozorom nieraz potrafią one przypaść do gustu urodzonym mięsożercom.

Weganie i wegetarianie także bardzo chętnie po nie sięgną, a niejednokrotnie stworzą z nich swój główny imprezowy posiłek, który z uwagi na dodatek hummusu potrafi naprawdę nieźle poradzić sobie z zaspokojeniem głodu.

Wiele osób idzie na łatwiznę i korzysta z różnych gotowych produktów spożywczych, ale choć podobnie można by było postąpić z hummusem, jest on czymś tak prostym w wykonaniu, że aż szkoda byłoby nie przygotować go ze świeżych i jakościowych składników. Jak więc to zrobić?

Jak zrobić pyszny hummus?

Hummus
Canva.com

Jedną większą puszkę ciecierzycy należy odsączyć i przelać kilkukrotnie wodą, a następnie przesypać do kielicha blendera i dodać do niej łyżkę soku z cytryny, sześć łyżek pasty tahini (to pasta z prażonego sezamu) oraz solidną szczyptę soli i odrobinę świeżo mielonego pieprzu. Hummus wymaga też użycia jakiegoś oleju. Zazwyczaj uzupełnia się go łyżką oleju sezamowego, ale jeśli akurat nie ma się go pod ręką, może on zostać zastąpiony niemalże dowolnym olejem, a nawet i oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia.

Reklama

Warzywa z hummusem nie mogłyby jednak powstać bez... samych warzyw! Dowolnie wybraną surowiznę, czyli np. różnokolorowe papryki, seler naciowy, rzodkiewki oraz marchewkę, należy pokroić w grubsze słupki i rozłożyć estetycznie na większym talerzu lub w płytkiej misce. Na samym środku patery należy umieścić małą miseczkę z hummusem. Całość warto przyozdobić świeżymi ziołami albo ziarnami czarnego sezamu.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama