Kapusta pak choi
Canva.com

Masz ochotę na sycącą zupę? Ta azjatycka propozycja Cię zaskoczy

Pikantna zupa z kapustą pak choi to tajska wariacja na temat zup warzywno-mięsnych. Stanowi wyjątkowo sycące danie i z powodzeniem może stać się pełnoprawnym obiadem. Jak ją przygotować? Poniżej znajduje się przepis na 4 porcje.
Reklama

Składniki na zupę z pak choi

  • 300g schabu bez kości
  • 2 kapusty pak choi
  • 150g pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 2 dymki
  • 300g makaronu chińskiego
  • 2 łyżki miodu
  • 15g świeżego imbiru
  • 1l bulionu warzywnego
  • Pół łyżeczki chili w proszku
  • Sól i pieprz
  • Olej arachidowy

Sposób przygotowania azjatyckiej zupy

  1. Schab umyj, osusz papierowy ręcznikiem i pokrój w plastry.
  2. Czosnek obierz i przeciśnij go przez praskę, a imbir po obraniu zetrzyj na tarce z małymi oczkami.
  3. Zagotuj bulion warzywny i dodaj do niego pokrojone w plastry mięso, starty imbir, przeciśnięty czosnek i połowę sosu sojowego.
  4. Gotuj całość przez 3 minuty, a po tym czasie za pomocą łyżki cedzakowej wyciągnij mięso i podsmaż je na oleju z dwóch stron. Na patelnię dodaj resztę sosu sojowego, miód oraz kilka łyżek wywaru. Smaż mięso aż zbrązowieje.
  5. Do gotującego się wywaru wrzuć pokrojoną w kostkę kapustę, posiekaną dymkę, makaron oraz pieczarki pokrojone w grubsze plasterki.
  6. Mięso przełóż na głębokie talerze i zalej zupą, kiedy makaron będzie gotowy. Całość warto udekorować ulubionymi ziołami.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama