Canva.com
Masz ochotę na sycącą zupę? Ta azjatycka propozycja Cię zaskoczy
Do przeczytania w ok. 1 min.
Pikantna zupa z kapustą pak choi to tajska wariacja na temat zup warzywno-mięsnych. Stanowi wyjątkowo sycące danie i z powodzeniem może stać się pełnoprawnym obiadem. Jak ją przygotować? Poniżej znajduje się przepis na 4 porcje.
Reklama
Składniki na zupę z pak choi
- 300g schabu bez kości
- 2 kapusty pak choi
- 150g pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 5 łyżek sosu sojowego
- 2 dymki
- 300g makaronu chińskiego
- 2 łyżki miodu
- 15g świeżego imbiru
- 1l bulionu warzywnego
- Pół łyżeczki chili w proszku
- Sól i pieprz
- Olej arachidowy
Sposób przygotowania azjatyckiej zupy
- Schab umyj, osusz papierowy ręcznikiem i pokrój w plastry.
- Czosnek obierz i przeciśnij go przez praskę, a imbir po obraniu zetrzyj na tarce z małymi oczkami.
- Zagotuj bulion warzywny i dodaj do niego pokrojone w plastry mięso, starty imbir, przeciśnięty czosnek i połowę sosu sojowego.
- Gotuj całość przez 3 minuty, a po tym czasie za pomocą łyżki cedzakowej wyciągnij mięso i podsmaż je na oleju z dwóch stron. Na patelnię dodaj resztę sosu sojowego, miód oraz kilka łyżek wywaru. Smaż mięso aż zbrązowieje.
- Do gotującego się wywaru wrzuć pokrojoną w kostkę kapustę, posiekaną dymkę, makaron oraz pieczarki pokrojone w grubsze plasterki.
- Mięso przełóż na głębokie talerze i zalej zupą, kiedy makaron będzie gotowy. Całość warto udekorować ulubionymi ziołami.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
Jak zrobić kluski kładzione?
Kluski kładzione to pyszne i pożywne danie, które może stanowić doskonały dodatek do innych dań lub być spożywane samodzielnie. Zarówno dorośli, jak i dzieci uwielbiają smak tych puszystych klusek. Jeśli zastanawiasz się, jak przygotować kluski kładzione łyżką, podpowiadamy Ci prosty przepis!
Bigos ze śliwkami suszonymi - przepis na tradycyjne danie polski
Bigos ze śliwkami suszonymi to jedno z najbardziej tradycyjnych dań kuchni polskiej. Ten smaczny i sycący bigos jest idealny na zimowe dni i doskonale komponuje się z kiszoną kapustą, wędzonymi żeberek i słodkimi suszonymi śliwkami. Przygotowanie tego dania może być nieco czasochłonne, ale efekt końcowy na pewno wynagrodzi Twoje wysiłki.
Pierożki Gyoza: Japońska uczta dla podniebienia
Czy kiedykolwiek próbowałaś japońskich pierożków o nazwie gyoza? Te małe, smażone lub gotowane na parze kulki z ciasta pszennego wypełnione aromatycznym farszem to prawdziwa uczta dla podniebienia. Dziś dowiesz się wszystkiego, co musisz wiedzieć o pierożkach gyoza - jak je przygotować, jakie są różnice między poszczególnymi rodzajami gyoza i jak je podawać. Gotowa na kulinarne wyzwanie? Zaczynamy!
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl