Masz ochotę na wytrawne naleśniki? Zrób je z tym włoskim sosem!
Do przeczytania w ok. 1 min.
W jaki sposób należy przygotować taki sos?
Zacznijmy od warzyw: zeszklijmy, najlepiej na głębokiej patelni, na 4-5 łyżkach oleju rzepakowego dwie wcześniej posiekane cebule. Dodajmy zmiażdżony 1 średnie ząbek czosnku, grubo startą jedną marchewkę i posiekaną łodygę selera naciowego. Całość smażmy 4-5 minut.
Dołóżmy 500 g mielonego mięsa (najlepsze jest dobrej jakości świeże mięso wołowe lub wołowo-wieprzowe). Podczas smażenia często je mieszajmy, rozbijając tworzące się grudki. Smażmy tak długo, aż będzie sypkie i ładnie się zrumieni, czyli uzyska brązowawy kolor. Następnie dodajmy puszkę rozdrobnionych pomidorów bez skórki i łyżkę koncentratu pomidorowego, podlejmy 130 ml bulionu lub czerwonego wina.
Przyprawmy do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru i ewentualnie oregano. Całość duśmy na małym płomieniu około 2 godzin, w trakcie duszenia podlewając małą ilością bulionu, ponieważ sos nie powinien być zbyt rzadki.
Oryginalny sos boloński do wytrawnych naleśników- składniki
- 2 łyżki oliwy extra vergine.
- 1 cebula.
- 1 ząbek czosnku.
- 2 łodygi selera naciowego.
- 1 marchewka.
- 150 g pancetty lub boczku (np. krojonego w paski, lekko wędzonego)
- 500 g mielonego mięsa wołowego (lub wołowo-wieprzowego)
- 1 szklanka białego wina.